Burkolt gyarmatosítás

Írta:
2020. február 17. 15:26 (hétfő) /

Jámbor Gyula minapi, a román mezőgazdasági termékek kivitelével, illetve a külföldről behozott termékekkel foglalkozó találó jegyzetével kapcsolatban jutott eszembe Mahátma Ghandi. Az múlt századi indiai politikus, nemzeti hős, különben angol egyetemet végzett gondolkodó a brit gyarmatosítási módszerek elleni tiltakozásként maga állt neki a szülőföldjén termelt gyapot kézműipari feldolgozásához, valamint maga párolta a sót a tengervízből. Ő így, békés úton harcolt a gyarmatosítás ellen. Az angol gyarmatosítók ugyanis az indiai gyapotot Nagy-Britanniában angol munkásokkal dolgoztatták fel, s késztermékként, busás felárral értékesítették Indiában. A sókereskedelem meg angol monopólium volt.

Nem is kell túl alaposan belegondolnunk a jelenlegi kelet-közép-európai helyzetbe, hogy rájöjjünk: ugyanilyen metódust alkalmaznak a nyugati multinacionális cégek ebben a régióban. A múlt század utolsó évtizedében végbement rablóprivatizálással a Nyugat felvásárolta a szocialista tervgazdálkodásból szabadult országok teljes élelmiszeriparát. Is! Egy évtized alatt itt bezártak a nagy malmok, a cukorgyárak, az étolajsajtolók, a konzervgyárak. Mindent a nyugatról behozott termék borított el. A gyárak megszűnésével egy időben a mezőgazdaság is súlyos veszteséget szenvedett. Itthon már nem termelünk cukorrépát, a hazai napraforgóból külföldön sajtolják az olajat. Romániában, mely valamikor Európa egyik gabonaellátója volt, a nagyáruházakban többségében külföldről behozott lisztet árulnak. Mehetnénk mélyebbre, mert ugyanez a helyzet más mezőgazdasági ágazatban is, hiszen a zöldség- és hústermékeket is importáljuk. Az egykori vágóhidak többségének kapuja rég bezárt. A szomszédunknál: a kínai behozatal miatt Makón már alig akad hagyma-, Kalocsán paprikatermesztő.

Tudom, az Európai Unióban szigorú szabályok védik a szabadkereskedelmet, s a jelenlegi szabályok kizárják a protekcionizmust, a nemzeti gazdasági szféra favorizálását. Ezért csak azt szeretném még megélni, hogy mifelénk is szülessen egy Mahátma Ghandi, aki kiötlené, miként lehetne felvenni a harcot a nálunk folyó burkolt gyarmatosítás ellen.

Hozzászólások