Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a piarista templomban

Írta:
2024. február 5. 17:43 (hétfő) /

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Jézus templomban való bemutatását ünnepli az Egyház. A szentmisén gyertyát szentelünk, amely Jézus jelképe. Ugyanakkor Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997 óta ezen a napon a római katolikus Egyház a Megszentelt Élet világnapját is ünnepli – foglalta össze az ünnep lényegét Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója azon a szentmisén, amelyet 12 órai kezdettel az iskola magyar anyanyelvű tanulóinak jelenlétében mutatott be a piarista templomban. A román tannyelvű osztályok növendékei számára 13 órakor celebrált szentmisét Zoltán atya.

„A gyermek Jézust a szülei elvitték Jeruzsálembe, hogy bemutassák a templomban. Itt találkoztak Simeonnal, a pappal és egy prófétaasszonnyal, Annával. Mind a ketten felismerték a gyermekben Isten Fiát, a Messiást, akit nagyon régóta vártak” – mondotta a liturgia kezdetén a főcelebráns lelkipásztor, aki ezt követően megáldotta a gyertyát: „Istenünk, Te vagy minden világosság kútfeje. Alázatosan kérünk: szenteld meg ezeket a gyertyákat.  Fogadd kegyesen hívő népedet, mely neved dicsőségére egybegyűlt, hogy égő gyertyával járuljon színed elé.”
A szentmise végén Kocsik Zoltán lelkipásztor imát kért a VIII. osztályosokért és a végzősökért, akik számára megmérettetéssel zárul az idei tanév.

A Temesvári Püspökség sajtóirodája


Fotó: gerhardus.ro

Hozzászólások