Ökumenikus szentmise, a közösségszolgálat jegyében

Írta:
2024. július 2. 17:45 (kedd) /

Szombaton, a XIII. Tornyai Falunap a helybeli római katolikus templomban a 18 órai szentmisével vette kezdetét, ahol ft. és ns. Király Árpád főesperes-plébános köszöntötte az Antal Péter pécskai polgármester társaságában jelen lévő görög katolikus és ortodox lelkészeket, valamint a nagy számú híveket, köztük a Makóról érkezett vendégeket is. Ünnepi prédikációjában kitért a közösség fontosságára, hiszen mindnyájan közösségben élünk, Pécskán, valamint a hozzá tartozó Tornyán és Szederháton is.

A könyörgésben Isten áldását kérte a közösségeinkre, hogy szeretetben, békességben éljenek a mi Urunk, Jézus Krisztus, a Te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben mindörökké! 

A Szentleckéből a hívek magyarul és románul olvastak fel, Szent Máté könyvéből az evangéliumot a főesperes-plébános olvasta fel.

Ünnepi prédikációjában Szent Péterről és Szent Pálról beszélt, akiknek meghatározó szerepük volt Jézus földi útjának az előkészítésében. Isten igéjének a hirdetéséért az életüket adták. Ma a közösséget, a tornyai közösséget ünnepeljük, amelynek az összetartásában nagy szerepe van a szeretetnek és a közös nyelvnek, amelyen beszélnek. Ha az emberek egyetértenek a vezetőkkel, ugyanakkor a vezetők is elkötelezettek a rájuk bízott polgároknak a békés egymás mellett élésében, a boldogulásukban, akkor minden rendben van. Ebben a legjobb példa Szent Péternek és Szent Pálnak az esete, akiket Isten küldött, hogy hirdessék Jézus Krisztus eljövetelét. Ő életét áldozta értünk.

Ahhoz, hogy boldog életünk legyen, az általunk is megválasztott vezetőinkre hallgatva, Istenben bizakodva kell élnünk és dolgoznunk, megtartó közösségeket alkotva – értelmezhető ft. és ns. Király Árpád főesperes-plébánosnak a tornyai római katolikus templomban, a közösségszolgálat fontosságát értékelő, a falunap alkalmából elmondott ünnepi prédikációja.

Az egyházi szertartás után a lelkészek és a hívek, átvonultak a falu központi parkjában felállított szabadtéri színpadhoz, ahol a különböző felekezetű lelkészek által elmondott fohász után kezdődött a színes kulturális program. 

Hozzászólások