Figaro itt, Figaro ott…

Írta:
2023. december 6. 16:10 (szerda) /

Reneszánszát éli napjainkban a férfifodrászat, amely már lassan kiszorult a belvárosból. A hölgyek mindig szépek és gondozottak szeretnének lenni, így a fodrászszalonok akkor sem kerültek bajba, amikor kikerültek a hajdani Higiena szövetkezet oltalmából. Sőt! A női divat gyorsan változik, aki teheti, az mindent elkövet, hogy frizurája divatos legyen.

No de a férfiak? 

Jó ideje hódítja szinte valamennyi korosztályt egy új divat: a lépcsőzetes frizura, kétoldalt egész rövid, a fejtetőn sűrű, „kipa” szerű természetes hosszúsággal. A tinédzserek közt esetleg göndörített, „feltupírozott” hajjal. 

Alig látni olyan fiút, akinek hagyományos a frizurája. No, ezt az újdonságot a Figaró utódoknak is meg kellett tanulniuk. Hogy szép-e vagy talán inkább érdekes, azt döntse el ki-ki saját ízlése szerint. 

A borbélyok bizonyára örvendenek az újdonságnak, és nagy kedvvel művelik. Feltételezem, hogy anyagilag is megéri. Az merőben más kérdés, hogy komoly üzletemberek, sőt magas beosztású, nem éppen fiatal politikusok, diplomaták is hódolnak az új hajdivatnak.

Ha visszapillantunk a múltba, volt még egy hasonló, a férfiak körében is hódító frizura. Nehéz időkben, úgy az ’50-es években jó ideig egy bukaresti szalonzenész volt a névadója a „malagambista” frizurának, majd öltözködésnek (kívül hordott, a pocakot takaró ing). A hátul hosszú, elől kakastaréjra hasonló frizura. Az elvtársak nem nézték jó szemmel e nyugati ihletésű hajviselet terjedését. Politikai tőkét kovácsoltak belőle, „nyugatmajmolásnak” nevezték.

Manapság ezen csak mulatunk.

A mostanság hódító hajviseletnek nincs neve, vagy csak e sorok írója nem tud róla. Már tinédzser korú lányoknál is láttam hasonló fejdíszt. Konkurál a hosszú haj divatjának általános elterjedésével.

Szóval, pillanatnyilag a népszerű opera áriáját idézve: a Figaróknak sok a dolguk.

És biztos vagyok benne, hogy tíz-húsz év múlva a divatnak most lelkesen hódoló egykori fiatalok is mosolyogva gondolnak vissza erre az időszakra.

Korai hajvesztés esetén nosztalgiával is.

Hozzászólások