A kormány épülete előtt tüntettek szerdán a pártfogó felügyelők

2024. június 19. 16:27 (szerda) /

A pártfogó felügyelők szakszervezetét vezető Andreea Faur szerint néhány hónappal ezelőtt e-mailben értesítették őket, hogy csökkentik a fizetésüket, mivel az igazságügyi minisztérium számára elkülönített költségvetés nem egész évre szól, így nincs elegendő pénz a bérekre. Április 2-ától több megbeszélésük is volt a miniszterelnöki kancellária vezetőjével, a pénzügyminiszterrel és az igazságügyi minisztérium képviselőivel is, de problémájuk nem rendeződött, ezért szerveztek tüntetést – magyarázta.

„Megtudtuk és igazolták is nekünk, hogy van pénz a költségvetésben” – mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette, kérik az igazságügyi minisztériumtól béreik maradéktalan kifizetését a jelenleg rendelkezésre álló alapokból, a későbbre várható költségvetés-kiegészítés előtt. A miniszterelnöktől is kérik, hogy lépjen fel a helyzet rendezése érdekében. Hangsúlyozták, mindegyik állami intézmény kifizeti alkalmazottainak a bérük teljes összegét, akkor is, ha nem áll rendelkezésére az egész évi összeg.

Andreea Faur szerint követeléseik teljesítése összesen 34 000 lejes terhet róna az idei költségvetésre. Jelenleg Romániában mintegy 600 pártfogó felügyelő dolgozik, de legalább 1500-ra lenne szükség – tette hozzá. (Agerpres)

Hozzászólások