Házhoz jött a Zenede

2024. február 20. 16:47 (kedd) /

Néhány napja a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban koncertezett a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum csapata. A rendhagyó zeneóra pedagógusokat és diákokat egyaránt megmozgatott. A koncert után Bordás József Artisjus Zenetanári díjas zenepedagógussal, a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum igazgatójával beszélgettünk.

 

– Több mint tíz éve járok Erdélybe a Házhoz megy a Zenede produkcióival és egyéb zenekarokkal. Az elmúlt három évben a Petőfi Kulturális Ügynökség megbízásából jöttünk el, legfontosabb célunk, hogy a gyermekek körében népszerűsítsük a hangszertanulást, illetve a magyar zene, a magyar kultúra megismerését, a magyar identitástudat fejlődését ösztönözzük.

– Úgy tűnt nagyon jól sikerült megütni azt a hangot, ami el is jut a gyermekekhez, amit befogadnak.

– Több százezer gyerek látta már az előadást a 12 év alatt, úgyhogy már nagy rutinunk van abban, hol lehet a gyerek lelkét megfogni.

– Hogyan állt össze a műsor?

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy úgy állítsuk össze a könnyűzene fejlődésének, a rockzenének az életfáját, hogy a nemzetközi és magyar viszonylatokat egymás mellé helyezzük, a Rolling Stones, az Illyés Együttes, a Beatles, az Omega Együttes nagyjából egy időszakban volt jelen. A gitárjátékban korszakalkotó Jimmy Hendrix sajátos hangzásvilágát Magyarországra Radics Béla hozta el. És ugyanezek az aspektusok a rockzene fejlődésének minden stádiumában utolérhetők. Bemutatjuk, hogy kik voltak a stílusteremtők világszinten és Magyarországon. 

– Minden bizonnyal vannak diákok, akiket nagyon megérintett a mai koncert, és talán egészen átalakulna a minőségi zene iránti igényük, ha rendszeresen lenne részük hasonló jellegű oktatásban. Körvonalazódik erre lehetőség?

– A Petőfi Kulturális Ügynökség nagyon sokat tesz azért, hogy a könnyűzenei oktatás minden szinten jelen legyen. A Kőbányai Zenei Stúdiót Póka Egon művésztársaival 25 évvel ezelőtt hozta létre azzal a céllal, hogy ne csak komolyzenét, ne csak jazzt, hanem a pop-rock zenei műfajt is a legnagyobb művészektől, a legjobb tanároktól tanulhassák a fiatalok. Mi mindannyian ebben az iskolában tanultunk. És 25 év után most jelentette be a Petőfi Kulturális Ügynökség, hogy a Miskolci Egyetemmel közösen létrehozza a Póka Egon Művészeti Akadémiát. Így már középfokon és egyetemi szinten is megvan a könnyűzenei oktatás. A Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum kiemelt célja, hogy a gyerekek alapfokon is megkapják a különböző zenei képzést. A klasszikus értékeket megtartva, azt figyelembe véve, de már a példákat nem a múlt századok zenéin keresztül, hanem a mai inspiratív zenék révén mutatni meg a gyermekeknek, mint ahogy ez az Egyesült Államokban már hosszú évek, évtizedek óta bevált gyakorlat.  Így ezzel a nagy országos turnéval, mellyel most már a teljes Kárpát-medencét be tudjuk járni, arra ösztönözzük a gyermekeket, hogy menjenek el, és tanuljanak hangszert, könnyűzenét. Több helyen nyílik ma már erre lehetőség, sokfelé létesülnek rocksulik. Erdélyben például Sepsiszentgyörgyön van egy népművészeti iskola, ahol könnyűzenét is lehet tanulni.  Magyarországon jó lenne elérni, hogy ez államilag finanszírozott, akkreditált legyen, és utána egy következő lépés, hogy a romániai rendszer ezt hogyan tudja átvenni. De most is vannak olyan gyermekek az én oktatásom alatt is a Rajkó Tálentum Szakgimnáziumban, akiket a Dobmánia táborban – amit szintén én vezetek – fedezünk fel, látunk bennük fantáziát, áthívjuk Magyarországra, középfokú könnyűzenei oktatásban részesülnek, és mehetnek tovább felsőfokra. 

– Az alapfokú könnyűzenei képzés elterjedéséhez talán a zenepedagógiai képzést kellene gyökeresen átalakítani...

–  A szeptemberben induló Póka Egon Akadémia erről szól, olyan pedagógusokat képeznek, akik közép- és felsőfokon is taníthatnak. De hát mi, a Kőbányai Zenei Stúdióban is tanári végzettséget kaptunk. A 25 év alatt már számos zenetanár jött ki, aki könnyűzenét tanít. Tehát van egy mag. És van törekvés ennek bővítésére. 

– A dévai előadás egy turné keretében valósult meg. A Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum azonban állandó jelleggel működik. Milyen más tevékenységekkel?

– Ez az elsődleges cél, hogy országos koncerteket tartsunk, rendhagyó énekórákat. Ebben, a 2023 szeptemberében indult tanévben volt 70 magyarországi és 23 határon túli előadásunk, Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben.  És február 14-től a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen indított turnénkon még további 45 településre megyünk. Ezenkívül szakmai táborokat szervezünk. Ilyen a nemzetközi Dobmánia tábor, ahova a határon túli magyar gyermekeket ingyen vagy fél áron tudjuk fogadni egy minisztériumi támogatásnak köszönhetően, és én nagyon örülök, amikor Erdélyből begördül a húsz fiatal dobos, akikkel aztán szakmailag foglalkozhatunk. Illetve nagyon fontos, hogy ennek a tábornak már van két erdélyi altábora, az egyik Csíkszeredában a Dobban fesztivál ideje alatt, augusztusban a Dobmánia kurzus részeként. Illetve egy másik altábor Marosvásárhelyen. Most állapodtunk meg Gáj Nándor igazgató úrral, a sepsiszentgyörgyi művészeti népiskola vezetőjével, hogy az őszi tábor október végén, november elején átköltözik Sepsiszentgyörgyre. A művészképző táborok és a zenede nagy turnéján kívül szoktunk még vállalni különböző edukációs programokat, ahol zenetörténetről, a  hangszerek fejlődéséről oktatunk, illetve örömdobolással foglalkozunk, ezzel is ösztönözzük a fiatalokat a hangszertanulásra és a minőségi élőzene hallgatására. 

– Kiket láthattunk, hallhattunk a dévai iskola színpadán?

– Elsőként az énekesünket kell kiemeljük, a székelyföldi  Baricz Gergőt, gitáron Nagy Zoltán játszott, a basszus-gitárosunk Köpöncei Dániel, a zongoristánk Kovács Felícián és még van egy tízfős stáb mögöttünk, akik a hang- és fénytechnikáért, illetve a csapat szállításáért felelnek.

– A nézőtérről úgy tűnt, nem csupán a diákoknak, pedagógusoknak élmény ez a koncert. A zenészek is mindent beleadtak. Milyen érzés a rocklegendák dalait játszani? Csak úgy lépkedni a legmagasabb csúcsokon?

– Nagyon jó élmény, nem lehet megunni. Hiszen Mick Jagger hányszor énekli a slágereit, immár hatvan éve?! Mi is minden egyes előadásnál pontosan ugyanúgy leizzadunk, és jön az adrenalin, és mindig átjön a gyermekek energiája hozzánk. Van, amikor nehezebben mozdulnak meg vagy gátlásosabbak, főleg a gimnazisták, tinédzserek körében nehezebben megy az oldódás. De akkor még több energiát nyomunk bele. Aztán átszakad a gát. Van, amikor már a tizedik percben felugranak, és van ahol az utolsó tíz percben. De az biztos, hogy az utolsó tíz percben már mindenki táncol és énekel, és együtt van.

– ...és aki meghúzódott a sarokban hangszersimogatásra, az is előbújik. Milyen hangszerekkel ismerkedhettek most a gyermekek?

– A könnyűzene hangszereit hoztuk el a Yamaha Europa támogatásával. Magas minőségű hangszereket mutattunk be. Lehet zongorázni, gitározni, basszusgitározni és dobolni, mindegyik elektromos hangszer, és mindegyikhez fülhallgató jár, tehát nem hallják egymást a gyermekek, gátlások nélkül be lehet ülni, és ki lehet próbálni. És van, akinek ez a nulladik élmény, tehát életében még nem ült egy dobnál vagy zongoránál. És ha mondjuk itt a 200 gyermekből lesz 5, akit megérintett az elhangzott zene vagy valamelyik hangszer, amikor leült mellé és kipróbálta, akkor mi már nyertünk.

– Hát, mi hallgatóságként mindenképp nyertünk. Köszönjük az élményt, visszavárjuk a Zenedét! 

Hozzászólások