Duplantis bajnoki csúccsal és világcsúcs-kísérlettel zárta le az atlétikai Eb-t

2024. június 13. 17:03 (csütörtök) /

A svédek sztárja, Armand Duplantis 6,10 méteres bajnoki csúccsal nyerte a férfi rúdugrást, a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság utolsó versenyét.

A férfi rúdugrók kevéssel 21 óra után kezdtek szerdán, és a versengésük hosszú órákra elhúzódott. A mezőny erejét mutatja, hogy az 5,75 méteres magasságon a 13 fős mezőnyből kilencen jutottak át, majd az 5,82-t öten teljesítették.

Miközben a riválisok szorgalmasan ugrottak, addig a mezőnyből messze kiemelkedő 24 éves klasszis egyet kísérletezett sikeresen 5,65-n, majd 5,82-n. Az 5,87-et kihagyta, ellenfelei közül pedig csak a görög Emmanuil Karalisz ugrotta át, így ketten maradtak.

A győzelem kérdését aztán a svéd ugró gyorsan lezárta, ugyanis az 5,92 métert is elsőre ugrotta, a görög atléta pedig elsőre leverte, majd utóbbi átvitte kísérleteit a következő magasságra, Duplantis azonban az 5,97 méterre rakott léc felett is könnyedén átlibbent. Nem úgy, mint Karalisz, aki aztán még egyet próbálkozott 6,02 méterrel, de ezen sem járt sikerrel.

A már aranyérmes sztár előbb a 6,10 méteres bajnoki csúcsmagasságra tette a lécet és elsőre átírta az Európa-bajnokság rekordját, majd következett a 6,25 méteres világcsúcsmagasság, amin elsőre nagyon biztató kísérletet mutatott be. Másodikra és harmadikra viszont kevésbé jót, így meg kellett elégednie az aranyérem mellett a verseny történetének legjobb eredményével.

Ezzel lezárult az atlétikai-Eb, melyen a házigazda olaszok egészen elképesztő teljesítménnyel végeztek az éremtáblázat élén, 11 aranyat és összességében 24 érmet gyűjtve.

(MTI)


A svéd Armand Duplantis a férfi rúdugrás döntőjében

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hozzászólások