EURO-2024 – Megjelent az Eb-kalauz 2024

2024. május 24. 16:17 (péntek) /

Három héttel a labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt már kapható a Baumstark Tibor, Bán Tibor szerzőpáros tollából elkészült Eb-kalauz 2024 című kiadvány.

A Goethe Intézetben (csütörtökön) tartott könyvbemutatón Salánki Szilvia, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviselője elmondta, hogy céljuk minél több magyar szurkolót kiutaztatni az Eb-re. Arról is beszélt, hogy felmérések szerint hétmillió turista csak az EB miatt utazik majd Németországba, bár nem mindenki fér be a stadionokba, őket a szurkolói zónák várjak különböző programokkal.

A G-ADAM Könyv-és Lapkiadó Kft. kiadásában megjelent könyv kapcsán Bán Tibor, az egyik szerző elmondta: „Úgy nőttünk föl, hogy minden vb és Eb alatt a kezünkben volt egy kalauz. Azonban 2008 óta nem jelent meg ilyen, és megszületett az ötlet, hogy akkor majd mi megírjuk”.

A 250 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált könyv egyszerre futball-kisokos és útikalauz. Sorra veszi a németországi Európa-bajnokság 24 csapatát, azoknak sztárjátékosait, edzőit és korábbi legendáit. Bepillantást enged az országok Eb-történetébe és kultúrájába, felvázolja a jelenlegi válogatottak taktikáját, valamint bemutatja a torna helyszíneit, látnivalóit és különlegességeit. 

A másik szerző, Baumstark Tibor kulisszatitokként elárulta, hogy a 2008 előtti időszak eseményei kevésbé fellelhetőek az interneten, és ő „fáradságos, de élvezetes kutatómunkával” gyűjtött össze olyan történeteket, amelyek egy kattintással nem elérhetőek. Arról is beszélt, hogy nekik is vannak preferenciáik, kedvenc csapataik, akiket közvetítettek is, és a kevésbe ismert csapatok és játékosok esetében nehezebb volt a kutatómunka.

„A legnehezebb az volt, hogy visszafogjuk magunkat, és tömör, élvezhető könyvet írjunk. Bízunk benne, egy-egy meccs előtt bárki tájékozódhat az adott csapatokról” – tette hozzá Bán Tibor.

Galambos Ádám kiadóvezető a legnehezebb feladatnak azt nevezte, hogy rekord-rövid idő alatt kell eladniuk a kiadványt, amely minden könyvesboltban és a nagyobb áruházakban is kapható 5990 forintos áron.

A szerzők szerint reálisan a svájci válogatott elkapható, így a csoport 3. helye megcélozható, és megjegyezték, hogy a válogatott a legutóbbi Eb óta szintet lépett. Galambos Ádám kiadóvezető a német szurkolók véleményét osztotta meg, mely szerint a németek a magyar válogatottat tartják a csoportban a legerősebb ellenfélnek.

(Forrás: MTI)

Hozzászólások