Hatvan éve történt a sporttörténelem legsúlyosabb stadionkatasztrófája

2024. május 24. 16:16 (péntek) /

A limai Nemzeti Stadionban a Peru–Argentína-mérkőzés utolsó perceiben egy meg nem adott hazai gól miatt elszabadultak az indulatok, a rendőrség erőszakos és szakszerűtlen fellépése, a hiányos biztonsági intézkedések miatti káoszban és tolongásban 328 ember vesztette életét.

Az 1964-es tokiói olimpia dél-amerikai selejtezőcsoportjában második helyen álló Peru válogatottjának legalább döntetlenre volt szüksége az éllovas argentinok ellen ahhoz, hogy biztossá tegye helyét a rájátszásban. 1964. május 24-én 53 ezren szorongtak a zsúfolásig megtelt limai stadionban, de a mérkőzés nem úgy alakult, ahogy a szurkolók szerették volna: az argentinok a 60. percben megszerezték a vezetést. A hazai csapat hat perccel a lefújás előtt a kapuba juttatta a labdát, de az uruguayi bíró nem adta meg a gólt.

A lelátón elszabadultak az indulatok, két néző be is rohant a pályára, hogy elégtételt vegyen a játékvezetőn. A rendőrök mindkettejüket durván bántalmazták, ezt látva a felháborodó szurkolók palackokat, köveket és petárdákat kezdtek hajigálni, majd elözönlötték a játékteret. A rendőrség kutyákat uszított rájuk, könnygázgránátokat lőttek közéjük és a nézőtérre, hogy megakadályozzák további nézők berohanását, és figyelmeztető lövések is eldördültek.

A stadionban kitört a pánik, a menekülő tömeg a kijáratok felé igyekezett, amelyeket fedett alagutakon, több lépcsősoron át lehetett megközelíteni. A kapuk azonban még zárva voltak és az elöl haladók a rácsokhoz szorultak, de ezt a lépcsőkön lefelé hömpölygő tömeg nem tudhatta. Túlélők vallomása szerint az emberáradatban sokakat eltapostak, mások annyira egymáshoz szorultak, hogy sodródás közben a lábuk nem érte a földet, az áldozatok 90 százaléka megfulladt. A rácsok a nyomás hatására végül kitörtek, s a kiözönlő tömeg egy része a stadion közelében tombolt tovább. Autókat borogattak, épületeket gyújtottak fel, fosztogattak, a rendőrség végül éles lőszerrel és lovasrohammal vetett véget a zavargásnak.

(Forrás: nso)

Hozzászólások