Az önkormányzat jóváhagyta Temesvár rekord összegű költségvetését

Írta:
2024. február 23. 16:59 (péntek) /

A Temesvári Városháza rávén a 2024-es évre javasolt városi költségvetést február 22-én egyhangúlag elfogadták a helyi tanácsosok. A 2 526 886 930 lejes összeg az utóbbi évtizedek legnagyobb városi költségvetése Temesvár számára.

„Temesvár idei költségvetése félmilliárd euró, az eddigi legnagyobb összegű költségvetés. Az évről évre emelkedő városi költségvetést elsősorban a temesváriaknak köszönhetjük: magas a város gazdasági dinamikája, ami nagyobb bevételt jelent a helyi költségvetésnek. Ezen kívül európai forrásokra is építhetünk. Európai források állnak rendelkezésünkre, mert Románia az Európai Unió tagja, Temesvár pedig európai város. Fontos ezeket kimondani, mert mostanában vannak, akik megkérdőjelezik európai tagságunkat” – mondta a városi tanácsülést megnyitó Dominic Friz polgármester.

A város működtetésére 1,23 milliárd lej összeget biztosítanak idén. Ez a pénz biztosítja a tömegközlekedést, a távfűtést, a takarítást, a zöld felületek karbantartását és bővítését, a közvilágítást, a közrendet, a szociális segélyeket, a lakhatási támogatásokat, a kultúrát, a sportot. A temesváriak igényeire reagálva idén több forrás jut járdajavításra, a parkolóhelyek rendezésére, a zöld felületek létrehozására és karbantartására, valamint a közvilágítás jobb működésére. 

421 millió lej felhasználását tervezik a tömegközlekedés korszerűsítésére, a nem környezetszennyező közlekedési eszközök vásárlására, valamint a villamosvonalak korszerűsítésére.

A város fejlesztésére 1,28 milliárd lejes pénzügyi keret jut. Kiemelt területek az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem és a nagy infrastrukturális projektek. A legnagyobb növekedést az oktatási beruházások esetében tervezik, amelyek a város fejlesztési költségvetésének közel 20%-át teszik ki. Ebből a pénzből 84 új tanterem és 6 tornaterem építését tervezik, de a bútorokat is kicserélik Temesvár összes iskolájában.

A jóváhagyott költségvetési tervet az alábbi linken érhetik el az érdeklődők: https://buget.primariatm.ro.


Fotó: sursadevest.ro

Hozzászólások