Egyen medvehagymát!

Írta:
2024. március 22. 17:39 (péntek) /

Beléptünk a meteorológiai tavaszba, sorra megjelennek az ilyenkor szokásos növényi táplálékok – és most nem a mesterségesen termesztett, eleinte csillagászati áron árult primőrökre gondolok, hanem azokra a természet által „ingyen” ajánlott növényekre, amelyek csodálatos egészségi hatásaikkal tűnnek ki.

Őseink ezeket, ha nem is tudományosan megalapozottan, ismerték.

Itt az egyik, a medvehagyma, latin hivatalos nevén Allium ursinum. Nem valőszínű, hogy ezt olvasóink közül sokan ismernék, a piacokon mondjanak csak egyszerűen leurdát, illetve azt hallván tudjál, hogy az az, amit keresnek.

„A medvehagyma az emberiség régóta közkedvelt és fogyasztott zöldsége. De nem is csak az emberiségé, nevét ugyanis éppen arról kapta, hogy a medvék és a vaddisznók is előszeretettel ették növény gyökerét. Valamiféle marketingösztön azonban mégiscsak működhetett azokban, akik az ehető levélnek először nevet adtak, így a még esélyes vaddisznóhagyma és kígyóhagyma neveket mellőzve medvehagymaként vonult be a köztudatba. Jóllehet, íze miatt nevezik ezt még vadfokhagymának és medvefokhagymának is.” 

Az idézőjeles szöveget valahonnan „loptam”, de hanyagság folytán sajnos nem jegyeztem fel. honnan. Ha perbe idéznek miatta, elismerem.

Ami bizonyos: a medvehagyma szezonja március elejétől május elejéig tart. Nem védett területeken, állami erdőkben szedése megengedett ugyan, de csak saját felhasználásra, és a mennyiség nem haladhatja meg a 2 kg/fő napi maximumot, értékesítése viszont tilos. (Ahhoz, elméletileg külön engedély szükségleltetik. Hogy a piacokon néhány csomónyi medvehagymát – mondhatni potom pénzért – árusító szegény öregasszonyra alkalmazható volna-e a szabály, nem tudom.)

A lényeg azonban: a kedves olvasó fogyasszon medvehagymát, amíg van, s amíg lehet. Kiváló C-vitamin-forrás, támogatja az immunrendszert, hozzájárul a szervezet ellenálló képességének növeléséhez. Jó méregtelenítő, tisztítja a májat és a vesét, a krónikus bőrbetegségek, mint például az akné, pikkelysömör, ekcéma kezelésénél is sikerrel vethető be.

Stb. 

Ha nem is univerzális gyógyszer (tízszer, százszor is orvosi Nobel-díjat kapna az ilyen felfedezője) mindenképpen egy nagyszerű, csodálatos – ráadásul ízletes – növény.

***

Van azonban egy kis bibi

A természetben a medvehagyma leveleit könnyű összetéveszteni például a gyöngyvirágéval. Ez utóbbi nagyon kedves tavaszi virágunk, húsvétkor a lányok, asszonyok néhány szálat kedveskedésként a locsolók kabátjára tűznek.

A medvehagyma és gyöngyvirág levelei, külsőre, majd’ megtévesztésig hasonlítanak. Az előzőek gyógyerejűek, az utóbbiaké halálosak. 

A levelük megdörzsölése, megszagolása jó módszer lehet: ha fokhagymaszagú, akkor rendben.

Hozzászólások