Felavatták a lakossági javaslatra létrehozott Lunei parkot

Írta:
2024. május 8. 17:12 (szerda) /

A Temesvári Városháza  átadta a lakossági javaslatra létrehozott új parkot a Lunei lakónegyedben (Gyárváros). A parkot természetes anyagok felhasználásával valósították meg, többek között az ortodox katedrális parkjából nemrég biztonsági okokból eltávolított platán faanyagát is felhasználták a pihenőhelyek kialakítására, és néhány díszítőelem elkészítésére.

A projekt a helyi költségvetésből, a részvételi költségvetési mechanizmuson keresztül valósult meg, a 2023-as kampány keretében. A Lunei lakónegyed polgárai javasolták az új park létrehozását egy elhanyagolt, közel 5000 négyzetméteres területen, majd példamutatóan mozgósítottak, és sok szavazatot sikerült összegyűjteniük a terület parkká alakítása érdekében. Ez a telek 30 évig gondozatlan volt, parkolónak és illegális hulladéklerakónak használták a környékbeliek.

Mára a polgárok által javasolt és a Városháza által megvalósított projektnek köszönhetően a területen zöldövezet, pihenőhely és játszótér született a környékbeli gyerekek számára. Összesen 2000 négyzetméteren 121 fát, valamint 2900 díszcserjét és évelő növényt ültettek el. A fából készült bútorzat is kihelyezésre került, ezen a héten megérkeznek és felszerelik a szemétkosarakat is. A Lunei park elrendezési koncepciója a Hold fázisainak fizikai megjelenítésén alapszik.

A Városháza közleménye arra emlékeztet, hogy Temesváron 2009-ben avattak fel utoljára egy újonnan létrehozott parkot, szintén a Gyárvárosban, amelynek az Üzem parkja nevet adták, de kör alakú formációban elhelyezett köveiről a Stonhenge nevet kapta.

Hozzászólások