Kalákában több régi parasztházat újítottak fel

Írta:
2024. június 12. 17:17 (szerda) /

Az ország minden részéről érkezett 500 önkéntes rohamozta meg az elmúlt hétvégén a Temes megyei Kisrékás (Altringen) falut, ahol jobb sorsra érdemes régi parasztházakat újítottak fel, segítő kezet nyújtva a kis falu lakóinak. Az önkéntesek rengeteg építőanyaggal és élelmiszerrel siettek a helyi lakosok segítségére. 

Az Otthon a Bánságban Egyesület Color de village elnevezésű, kaláka módjára megszervezett önkéntes akciójára hatodik alkalommal került sor a Temes megyei Rigósfürdő (Bogda) község Kisrékás falujában. A rendezvény három napján több mint 500 belföldi és külföli önkéntes vett részt a munkában. A részvételi csúcs az utolsó napon volt, amikor 400 önkéntes dolgozott egyszerre 25 régi ház felújításán. Az önkéntesek valójában 27 házat újítottak fel, köztük az egykori altringeni iskolát. A felújított házak közül 17 Kisrékáson (Altringen), 7 Rigósfürdőn, kettő Bükkhegyen (Sintar) és egy Temeskomjáton (Comeat) található. Az önkéntesek ezeken kívül az altringeni gyerekpark kerítését is újjáépítették, valamint a buszmegállót és a falu német emlékművét is felújították.

A projektben szereplő legromosabb ház egy Bükkhely (Sintar) faluban élő idős asszonyé, ahol az önkéntesek úgy döntöttek, hogy kívül-belül az egész házat felújítják. Itt kiterjedt szerkezeti javításokat, tetőjavításokat végeztek, beomlott födémeket állítottak helyre, ablakokat cseréltek, fertőtlenítést és rágcsálóirtást végeztek. A szociális akció sikeres befejezése érdekében az Otthon a Bánságban csapata még visszatér Bükkhegyre.

Bár a főrendezvény véget ért, a projektcsapat egész nyáron folytatja a munkát, júliusban pedig egy új önkéntes akciót szerveznek, melynek keretében további három házat meszelnek ki, a megkezdett házakat befejezik, és a még szükséges korszerűsítéseket, fejlesztéseket elvégzik.

A Color the village az Otthon a Bánságban Egyesület hagyományos rendezvénye. Idén a projekt fő partnere az altringeni Johann Scharnel Egyesület volt. Az esemény felváltva zajlik Temes megyében és Krassó Szörény megyében, így a következő évben a Bánsági hegyvidékről választanak ki egy fiatalításra váró települést. Az Otthon a Bánságban Egyesület fő célja a bánsági falvak épített örökségének a megmentése, és a turizmus fellendítése ezen a vidéken. Az egyesület erőfeszítéseit számos magáncég támogatja, önkéntesekkel és anyagi eszközökkel egyaránt.


Fotók: Acasa in Banat 

Hozzászólások