Nem emelik a hulladékszállítási tarifát. Egyelőre…

Írta:
2024. július 10. 17:34 (szerda) /

Arad Municípium Helyi Tanácsa szerdán rendkívüli ülést tartott, hogy több, közigazgatási szempontból fontos kérdésben döntést hozzon. 

A jóváhagyott határozatok között egy a municípium tulajdonában álló telek kedvezményes használatba adásáról szólt, amelynek kedvezményezettje az Eben-Ezer Pünkösdi Egyház. A terület és ingatlanhasználati jog elnyerésével a templom 49 éven át használhatja a Ioan Flueraș utca 62-es szám alatt található, 1167 négyzetméteres telket, amelyen imahelyet építenek. A határozat szerint az épületnek 24 hónapon belül el kell készülnie az építkezésre vonatkozó szerződés aláírásától számítva. Az egyház nem változtathatja meg a Városháza által meghatározott terület használati célját, viszont a két fél megegyezésével a használat időtartama meghosszabbítható. 

 

Jóváhagyták a hulladékszállítási díj emelését

Miután a RETIM hulladékszállító vállalatnak tavaly év végén lejárt az 1-es hulladékszállítási területre vonatkozó szerződése, az ADI SIGD hulladékkezelő vállalat egy új szelektív hulladékszállítási cég szerződtetésére írt ki pályázatot, amint végül a RETIM nyert el. Az új szerződés ezúttal hosszabb időtartamra vonatkozik, 8 évre szól. Csakhogy a vállalat a költségeivel számolva magasabb árat szabott a szemétszállításért, ami 18,29 lej/fő. Az új tarifát nem módosították egyszerre az új szerződés aláírásával, mivel a cég új szerződéseket kellett kössön a lakosokkal. A cég január közepén kezdte meg az új szerződések megkötését. Ez a folyamat hat hónapig tartott. Ez alatt több kérdés is felmerült, amelyek orvoslásáért a Tulajdonosi Társulások Szövetsége (ULAL) egyeztetéseket javasolt. A RETIM javaslatot tett arra, hogy a tarifákat háromhavonta növeljék, míg elérik a teljes árat, ám ebbe az ADI SIGD nem ment bele, mert a cég még mindig a szerződéskötés időszakában volt. A városi tanács szerdán jóváhagyta az ADI SIGD tarifaemelés-visszautasítását, így azok egyelőre a régiek maradnak (16,76 lej/személy a városi és 9,81 lej/személy a vidéki lakosoknak). 

Nem ússzuk meg végleg az áremelést, ugyanis a szerződéskötési időszakból kilábalva a RETIM új tarifaemelési kérvényt nyújthat be.

Hozzászólások