Újabb börtönlátogatást szervez az Alternatív Turizmus Egyesület

Írta:
2024. május 21. 17:38 (kedd) /

Tekintettel a tavaly őszi Zárt ajtók mögött az aradi börtönben című rendezvény sikerére és a nagy érdeklődésre – sokkal több volt az igény, mint a rendelkezésre álló helyek száma –, a szervezők, az Alternatív Turizmus Egyesület és az aradi börtön az ígéreteknek megfelelően idén ismét lehetőséget kínálnak a börtönlátogatásra.
Az esemény május 26-án lesz, melyre előzetesen fel kell iratkozni a  https://forms.gle/Vmk4x1MaZMh7SWdD8 hivatkozásra kattintva.
A találkozási pont az Alexandru Ioan Cuza utca 1. szám alatt lesz (bejárat a Vânători utca 6. szám felől). A találkozó időpontja 12.30. Kérik, hogy mindenkinél legyen érvényes személyi igazolvány!
A túra körülbelül 50 percig tart, és egy túrán legfeljebb 50 fő vehet részt. 
A szervezők tájékoztatása szerint az igények számától függően legfeljebb négy túra szervezhető. Ha egynél több csoport összegyűl, a belépések 13 órától kezdődően óránként történnek. A találkozó legalább 30 perccel a belépés előtt, az aradi börtönnél lesz. A regisztrációt és a visszaigazolást követően az Alternatív Turizmus Egyesület felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, hogy tájékoztasson mindenkit a látogatás időpontjáról.
„A túra során lehetőségünk lesz meglátogatni az adminisztratív részt, a fogvatartási szektort és a különböző szociálpedagógiai tevékenységeket szolgáló helyiségeket, azt a területet, ahol a látogatókat fogadhatják a rabok, az iskolát és a börtönkönyvtárat, és természetesen lesz egy különleges vendégünk is” – mondják a szervezők.
Mivel ez egy szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézet, a látogatók száma korlátozott. A jelentkezők kiválasztása érkezési sorrendben történik, és amint elfogynak a rendelkezésre álló helyek, a jelentkezési lapot lezárják.  
Az űrlapon keresztül regisztrált személyeket ellenőrizni fogják a Büntetés-végrehajtás Országos Igazgatóságának adatbázisában, mivel két feltételnek kell megfelelniük ahhoz, hogy látogatást tehessenek a börtönben: nem lehetnek elítéltek; nem lehetnek az aradi börtönben bebörtönzött rokonaik.
Az intézetbe való belépés személyes tárgyak nélkül történik (beleértve a mobiltelefont/okosórát/minden egyéb kütyüt), ezeket az autókban vagy otthon kell hagyni – hívják fel a figyelmet a szervezők.

„Idén a Turistaként otthon rendezvénysorozat részeként tematikus túrákat kombinálunk az egy célra összpontosító túrákkal. Ezalatt a zárt ajtók mögötti túrákat értem, ahol a turizmus kevésbé hagyományos elemeit fedezzük fel, olyan dolgokat, amelyek megnyitják kapuikat a kíváncsiak előtt. Az Arad Free Tours idegenvezetői mellett meglepetésvendégek is lesznek, akik az általunk meglátogatott épületekben vagy intézményekben dolgoznak” – mondja Mario Csipai, az Alternatív Turizmus Egyesület elnöke.

Hozzászólások