Vasárnaptól az útlevélellenőrzés is megszűnt

Írta:
2024. április 2. 17:18 (kedd) /

Március 29-én, pénteken felavatták a temesvári repülőtér új schengeni terminálját. Az eseményen részt vett Marcel Ciolacu kormányfő és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. Vasárnaptól az útlevélellenőrzés is megszűnt a schengeni övezetbe tartó vagy onnan érkező utasok számára, de a határrendészek szúrópróba jellegű ellenőrzéseket végezhetnek.

Az új repülőtéri terminál felépítése a Nagy Infrastruktúra Operatív Program vissza nem térítendő európai forrásaiból valósult meg, és több mint 192 millió lejbe került (áfával együtt). A Traian Vuia nemzetközi repülőtér új schengeni terminálja egy időben nyolc repülőjárat utasait tudja fogadni, ami mintegy 1500 utast jelent. Az épület teljes területe 11 775,40 négyzetméter, ebből a hasznos terület 8000 m2, amely a következőképpen oszlik meg: check-in és jegyárusító terem (1209 m2): 18 check-in pult és berendezés az önbejelentkezéshez; 200 férőhelyes váróterem; az utas-mozgást biztosító csarnok; utasok- és kézipoggyászok biztonsági ellenőrzésének terme, három automatikus beszállókártya-ellenőrző kapu, hat biztonsági átvizsgáló szűrő (ebből egy a túlméretezett poggyászhoz) és négy kabin az alapos átvizsgáláshoz, ezeknek feldolgozási kapacitása óránként 800 utas; utas-átcsoportosító csarnok (1209 m2): nyolc beszállókapu, 16 beszállópult és 200 ülőhely a földszinten; vendéglátóhely és váróterem az emeleten; üzleti társalgó és dohányzó terem a második emeleten.

Március 31-én, vasárnap Románia belépett a schengeni övezetbe, a légi és vízi útvonalakat használó utasok számára. Az első utasok, akik határellenőrzés nélkül léphettek be Románia területére, a bergamói és a müncheni repülőjáratokkal érkeztek a temesvári légikikötőbe.

Fotók: tion.ro

Hozzászólások