A román parlamentben és uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát az SZNT

2023. november 20. 18:49 (hétfő) /

A román parlamentben és európai uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek a székely jelképekért felelős megbízottja és ügyvivője is lett – tudatta hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a szervezet.

Az újonnan létrehozott négy tisztségről a szombaton Marosvásárhelyen tartott 24. küldöttgyűlésen döntöttek, ahol a küldöttek elfogadták az állandó bizottság ez irányú javaslatait.

Az SZNT román parlamenti megbízottja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő lett. A Magyar Polgári Párt (MPP) volt politikusa, aki jelenleg az újonnan létrehozott Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján jutott be a bukaresti parlamentbe.

Az SZNT-küldöttgyűlés határozata értelmében az a feladata, hogy parlamenti megbízatása idején megjelenítse az SZNT célkitűzéseit Románia törvényhozó testülete előtt, illetve törvénytervezeteket nyújt be, mint amilyen például az SZNT által kidolgozott autonómiastatútum. További feladata, hogy interpellációkat intézzen a román kormány tagjaihoz, és rendezvényeket szervezzen a bukaresti parlamentben. Megbízatása parlamenti mandátuma idejére szól.

Az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megbízottja Szilágyi Zsolt, az Európai Szabad Szövetség alelnöke lett. 

(Forrás: MTI)

Hozzászólások