Ígérik: jövőre nem lesz adóemelés

2023. november 21. 17:51 (kedd) /

A kormány nem fogja emelni az adókat és illetékeket 2024-ben, a minimálbérről pedig a szociális partnerekkel egyetértésben döntenek majd, mondta Marcel Ciolacu a háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén.

„Most készítjük elő a jövő évi költségvetést, amelyről konzultálni fogunk a szociális partnerekkel. Szeretnék nagyon egyértelmű lenni: 2024-ben nem fogunk adót emelni, és nem fogunk a romániaiakat és az üzleti környezetet új adókkal terhelni” – biztosította a miniszterelnök a kormány közleménye szerint a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőit.

Hozzátette: megoldásokat keresnek a munka adóterhének csökkentésére, és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedések fokozására összpontosítanak az adóelkerülés csökkentésével és a jobb adóbehajtással. Az intézkedések közé tartozik az Országos Adóhatóság (ANAF) és a Vámhatóság menedzsmentjének javítása is, szögezte le Ciolacu.

„Kormányzati szinten mindent megteszünk annak érdekében, hogy a 2024-es évet elfogadott költségvetéssel kezdjük, hogy az üzleti környezet számára megteremtsük a szükséges kiszámíthatóságot” – idézi Ciolacut a közlemény.

A kormány folytatja a megbeszéléseket a minimálbérről a háromoldalú érdekegyeztető tanáccsal, és csak a közös nevezőre jutást követően hoz döntést az ügyben – hangsúlyozta még Ciolacu. (Agerpres)

Hozzászólások