Klaus Iohannis: Görögországgal bővült a közép- és kelet-európai EU-tagállamok regionális gazdasági együttműködése

2023. szeptember 7. 15:41 (csütörtök) /

Görögországgal bővült ki a közép- és kelet-európai EU-tagállamok regionális együttműködése, a Három Tenger Kezdeményezés (3SI), az uniós tagjelölt Ukrajna és Moldova pedig társult országgá vált – jelentette be a tömörülés bukaresti államfői csúcstalálkozóját záró sajtóértekezleten szerdán a házigazda román államfő.

 

Klaus Iohannis rámutatott: a 3SI az Ukrajna elleni orosz agresszió körülményeihez igazította kapcsolatát stratégiai szomszédságával, hogy segítse Ukrajna és Moldova európai integrációját. A kezdeményezés egyébként továbbra is a résztvevő államok közlekedési, energetikai és digitális hálózatainak fejlesztését, az észak-déli közlekedési és energetikai folyosók kiépítését, a térség EU-n belüli felzárkózását tartja fő célkitűzéseinek – tette hozzá.

A román államfő kijelentette: a 3SI projektjeit támogató Amerikai Egyesült Államok gazdasági jelenléte a térség biztonságát erősíti. Beszámolt arról, hogy Románia kezdeményezésére a kiberbiztonság ügye is napirendre került és a 3SI országai egy innovációs alap létrehozásáról döntöttek.

A bukaresti csúcson videókapcsolaton keresztül felszólaló Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az országa gabonaexportját érintő korlátozások feloldását sürgette, egyrészt arra hivatkozva, hogy az EU-nak alapelve a szabad piac, másrészt azt hangoztatta, hogy a gabonakivitel nem egyszerűen pénzkérdés, hanem a „túlélést biztosítja az orosz terrorral szemben”.

A 3SI országai segítséget ígértek Ukrajnának, hogy az orosz támadások alatt álló kikötők helyett alternatív útvonalakon exportálhassa gabonáját. A csúcstalálkozót záró sajtóértekezleten Klaus Iohannis kifejtette, hogy Románia biztosítja az ukrán gabona fő kiviteli útvonalát: a háború kezdete óta csaknem 25 millió tonna élelmiszert exportáltak Ukrajnából Románián keresztül.

Elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán kikötők elleni támadások „hatalmas problémát” jelentenek. Románia átengedi az ukrán szállítmányokat felségvizein, a Fekete-tengeren keresztül, emellett a vasúti és közúti szállítás javításával segíti az ukrán gabonaexportját, hogy „megakadályozzák az éhínség kialakulását”, mivel Ukrajna a világ egyik legfontosabb gabonatermelője – mondta Klaus Iohannis.

A közös sajtótájékoztatón részt vevő Gitanas Nauseda litván elnök arról beszélt, hogy a balti-tengeri és lengyel kikötőkön új, évi 10 millió tonnás kapacitású szállítási tranzitútvonalakat lehetne létrehozni az ukrán gabona számára. Ugyanakkor hozzátette, hogy az élelmiszerválság fenyegette országokba irányuló ukrán gabonaexport minden eszközzel támogatott tranzitját külön kell választani az Európai Unió piacán maradó, az uniós termékekkel versenyző gabona ügyétől.

Románia az első ország, amely másodszor szervezte meg az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger közötti 12 EU-tagállam 2016-ban létrehozott együttműködését célzó Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját. A bukaresti tanácskozás csütörtökön üzleti konferenciával folytatódott, amelyen a világ legfejlettebb hét országa (G7) közül öt képviselteti magát. A bukaresti 3SI-csúcsra amerikai küldöttség is érkezett John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja vezetésével, hogy a fenntartható fejlődéssel – egyebek mellett a Romániába telepítendő amerikai moduláris atomreaktorokkal – kapcsolatos közös tervekről egyeztessen.   

A Három Tenger Kezdeményezés jövő évi csúcstalálkozóját Litvánia, a 2025-ös 3SI-csúcsot pedig Magyarország szervezi meg. (MTI)

Hozzászólások