Klímavédelmi útkeresés a fejlett technológiák és az innovatív lehetőségek jegyében

2023. december 6. 16:11 (szerda) /

Javában zajlik Dubajban, az Egyesült Arab Emirátusokban az ENSZ kezdeményezte klímacsúcs, a COP28 (november 30. – december 12.), amelyen idén 199 ország több mint 70 000 küldöttje vesz részt, továbbá több mint 15 000 civil szervezet és közel 1300 médiaintézmény is jelen van. A kormány Fenntartható Fejlesztési Főosztályát az eseményen Borbély László államtanácsos képviseli, aki december 7-én az Egyesült Arab Emirátusok versenyképességért és tudáscseréért felelős miniszterhelyettesével, Abdulla Nasser Lootah-val folytat kétoldalú tárgyalást.

A Fenntartható Fejlesztési Főosztály vezetője december 6-án részt vett a COP28 azon a panelbeszélgetésén, amelynek témája a Világbank Románia klímájára és fejlődésére vonatkozó országjelentése volt. Borbély László a beszélgetésen azt hangsúlyozta – hazai kormányzati intézményeket képviselők és nemzetközi szakértők jelenlétében –, hogy az országnak két elv mentén kell fejlődnie: az innovatív elképzelések és a minőségi oktatás útján.

„Ahhoz, hogy az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretrendszerben meghatározott célokat elérjük, kialakítottuk kormányzati szinten a fenntartható fejlesztési szakértők hálózatát, amelyet további 2000 fő képzésével szeretnénk bővíteni 2026-ig. Európa egyetlen országa vagyunk, amely ilyen típusú képesítést nyújt” – fogalmazott a panelbeszélgetésen az államtanácsos, aki fontosnak tartja Románia jelenlétét a dubaji COP28 klímacsúcson, mert jelen vannak a világ különböző tájairól mindazok a szakértők, intézmények és cégek, amelyek nemzetközi szinten érdekeltek a klímaváltozás hatásainak csökkentésében és a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásában.

„Keresik a klímavédelem útjait, és ebben fontos szerep jut a fejlett technológiáknak és innovatív lehetőségeknek. Nincs visszaút, a dilemma pedig az: milyen lesz a klímavédő folyamatok ritmusa és ki fog ebből nagyobb részt vállalni.

Fontosak az erre fordítható anyagi források és támogatások, amelyeket az ittlévők zöme a fejlett országok részéről várja. Románia számára is jelentős ez az esemény, hiszen országunkat komoly kormánydelegáció, több minisztérium vezetősége képviseli, és fontos energetikai témájú tárgyalások vannak tervben” – számolt be az eseményről Borbély László.

A Fenntartható Fejlesztési Főosztály vezetője december 7-én találkozik Őexcellenciája Abdulla Nasser Lootah-val, az Egyesült Arab Emirátusok versenyképességért és tudáscseréért felelős miniszterhelyettesével, hogy egyeztessen a Románia és Egyesült Arab Emirátusok által aláírt memorandum keretében tervezett további lépésekről, a fejlett technológiák és az innovatív lehetőségek felhasználásáról, amelyekben az arab partner élen jár. 

(rmdsz.ro)

Hozzászólások