Közalkalmazotti béremelés és szemüveg-vásárlási támogatás

2024. május 24. 15:54 (péntek) /

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén a bizonyos közalkalmazotti kategóriáknak megítélt 10 százalékos béremelésről, illetve az 500 lejig terjedő szemüveg-vásárlási támogatásról szóló sürgősségi rendeletet.

Az intézkedések a becslések szerint 2024-ben 1,2 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést.

Mihai Constantin kormányszóvivő az ülést követően elmondta, a fizetésemelést két lépcsőben valósítják meg, júniustól 5 százalékkal, szeptembertől pedig újabb 5 százalékkal nőnek a bérek. Az intézkedés a központi közigazgatásban, a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a kormány, a minisztériumok és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál, illetve a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban dolgozókat érinti.

A sürgősségi rendelet azt is előírja, hogy a megyei környezetvédelmi ügynökségek alkalmazottainak bérét hozzáigazítják az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottaiéhoz. Ez is két lépcsőben valósul meg, júniusban és szeptemberben – tette hozzá a szóvivő.

A jogszabály ugyanakkor lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy fejenként 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási-támogatást biztosítsanak a munkaidejük jelentős részében képernyőnél dolgozó munkavállalóknak – mondta Mihai Constantin. (Agerpres)

Hozzászólások