A ’70-es, ’80-as évek filmplakátjait bemutató kiállítás nyílik

Írta:
2024. július 9. 16:57 (kedd) /

Moromeții, Trandafirul galben, Stop cadru la masă, Nea Mărin miliardar, Năpasta vagy Angela merge mai departe olyan román filmek voltak, amelyek annak idején megtöltötték a temesvári mozikat – Capitol, Timiș, Victoria, Studio, Arta, Melodia, Parc, Unirea, Constructorul és Dacia –, és amelyeknek eredeti plakátjait viszontláthatja a nagyközönség a Pygmalion Galériában (Művészetek Háza, Pacha Ágoston utca 8. sz.) a 2024. július 10-én 19 órakor megnyíló kiállításon. A mintegy félszáz filmplakát Marian Rădulescu író, fordító és filmkritikus magángyűjteményéből származik és a Szekvenciák című kiállítás keretében látható. 

„Marian Rădulescu gyűjteménye nagyon gazdag, ezért döntöttem úgy, hogy ez az első kiállítás (mert biztosan lesz következő is) csak a ’70-es ’80-as évek román filmjeinek plakátjait mutatja be. Esztétikailag értékes plakátokat, a román filmtörténet szempontjából fontos filmek plakátjait, de a kollektív tudatba végérvényesen bekerült produkciók plakátjait is kiállítottuk. Kollégámmal, Dana Stancovici-al együtt úgy döntöttünk, hogy egy sor további kiállítást (régi képeslapokat és fényképeket) hozunk a nyilvánosság elé, amelyek kiegészítik ezt a megközelítést, és minden bizonnyal felkeltik a nézők nosztalgiáját” – mondja Andreea Medinschi, a kiállítás kurátora. 

A Szekvenciák című filmplakát kiállítás 2024. július 10-től augusztus 8-áig, szerdától vasárnapig 15–19 óra között látogatható a Pygmalion Galériában.

Hozzászólások