Arad is, Temes is Budapesten

Írta:
2020. augusztus 11. 10:33 (kedd) /

Magyarország politikai főterén, a budapesti Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca találkozásánál készült el a trianoni diktátum 100. évfordulójára a legfontosabb emlékmű, amely nem szokványos, de annál ötletesebb módon lett megalkotva. A COVID–19-világjárvány miatt azonban majd csak 2020. augusztus 20-án adják át.

Az emlékhely maga 100 méter hosszú. A Duna felől a Bajcsy-Zsilinszky út irányába az utca szintje alá folyamatos süllyesztéssel készült el, és mind az 12 537 magyarországi település neve felfedezhető, olvasható az emlékhely bejárása során, ahogyan 1920 előtt hívták városainkat, falvainkat hivatalosan.

A települések nagyságuk és lélekszámuk alapján kerültek három különböző csoportba, amelyet a helységnévtábla betűmérete mutat meg. Tehát például Arad, Vajdahunyad és Temesvár városa a legnagyobb betűméretet kapta meg, Ópécska, Temesrékas vagy Kisjenő a középső betűmérettel került fel az emlékhely falára, míg Simonyifalva vagy Ótelek falvakat a legkisebb betűvel jelölt települések között kell keresni. Az elrendezésnél külön figyeltek arra, hogy szomszédos városok és falvak ne kerüljenek egymás mellé, így érdekes és tanulságos keresgélés után bukkanhatunk csak rá saját településeinkre.

Külön öröm az ürömben, hogy a még át nem adott emlékhelyet jelenleg egy kedves, tanulságos és informatív molinókerítés veszi körbe, ahol a régi magyar városok és tájegységek vagy népek piros-fehér-zöld zászlókkal díszített képeit találjuk. Álljon itt egy csokor az Arad, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyékkel kapcsolatban!

 

Miklós Gábor,

a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

Hozzászólások