Az Európa Kulturális Fővárosa programzáró hétvégéje

Írta:
2023. december 5. 17:19 (kedd) /

Záróeseményéhez érkezett a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 program, amelyre december 7–10. között kerül sor a Bánság fővárosában. A februári megnyitó óta eltelt 10 hónap során különféle igényeket kielégítő kulturális rendezvények százai közül választhattak kedvükre valót a helyi lakosok és a turisták. Melyek voltak az év legemlékezetesebb eseményei? Kapásból a Brâncuși-kiállítást, John Malkovich színművész temesvári vendégszereplését a Pokoli komédiában és talán az 1306 növény Temesvárnak című installációt említeném, amelyek népszerűsége kiemelkedett a rendezvények sokaságából.

A Temesvár 2023 program természetesen szabadtéri koncertekkel zárul, amelyeket a város régi főterén, a Dóm téren (ma Unirii tér) tartanak meg. December 8-án, pénteken 19 órától a német Klangphonics trió, 20 órától egy hazai popsztár, Delia koncertezik a nagyszínpadon. 21 óra után lép fel a sikeres grúz származású brit sztár, Katie Melua, aki több mint 11 millió eladott lemezével és 56 platinalemezével Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb énekesnője. A péntek esti műsort 22.15 órától az olasz Sonics légiakrobata-csapat látványos bemutatója zárja.

December 9-én, szombaton 19 órától egy hazai sztár, EMAA koncertjével kezdődik a nagyszínpadi műsor, majd 20 órától a brit Róisín Murphy fellépése hozza lázba a közönséget. Az estet a szintén brit Jessie J fellépése zárja, aki több Brit-díj és platinalemez tulajdonosa, de Grammy-díjra is jelölték már.

A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 program utolsó hétvégéjén közel 100 kulturális eseményre várják a temesváriakat, a részletes műsor az alábbi internetes elérhetőségen olvasható: https://continua.timisoara2023.eu/ro/program/

„A záróünnepség küldetése, hogy felhívja a figyelmet a kulturális programok során megvalósított ​​értékes gyakorlatokra, amelyek alapvetően meghatározták a művészeti, társadalmi és emberi ökoszisztémát, megfogalmazva egy sor alapelvet, amelyekre a jövőben építhetünk. Ugyanakkor ezek a változási vektorok döntően befolyásolják a folyamatban lévő városi rehabilitációs mozgalmat, és az ünneplés a legjobb alkalom arra, hogy megerősítsük a város számára létfontosságú kreatív energiák támogatását” – vallják a szervezők.

Hozzászólások