Cannes-i filmek az Arta moziban

Írta:
2024. május 21. 17:59 (kedd) /

Május 22. és 24. között különleges filmes esemény lesz az Arta moziban. Ezen időszak alatt három kiváló filmet vetítenek, amelyek közül kettőt a 2023-as cannes-i filmfesztiválon díjaztak. A harmadik film egy román alkotás, amelyet most először láthatnak az aradi nézők ezen a helyszínen.

Az esemény a Filmkaraván Aradon 2024-es projektjének része, ezt a programot a Városi Kulturális Központ finanszírozza.

 

Program:

Május 22., szerda, 18 óra

Elszáradt füvekről/About dry grasses (török-francia-német-svéd játékfilm, 197 perc, 2023)

Nuri Bilge Ceylan legújabb festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. A film Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

 

Május 23., csütörtök, 19 óra

Egy zuhanás anatómiája/ Anatomie d'une chute (francia thriller, dráma, krimi, 150 perc, 2023)

A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. 

 

Május 24., péntek, 19 óra

Horia (román kalandfilm, 108 perc, 2024)

Az Ana-Maria Comănescu forgatókönyve alapján készült road movie egy romániai faluban élő 18 éves tinédzser, Horia felnőtté válásának történetét meséli el, aki beleszeret egy,  az ország másik részén élő lányba. Egy apjával való veszekedés után Horia meggondolatlanul lép, és apja régi mopedjén elhagyja otthonát. Útközben megismerkedik Stelával, egy okos sráccal, és a körülmények arra kényszerítik őket, hogy együtt utazzanak, és legyőzzék az akadályok sorát. A forgatás Románia látványos vidékein zajlott, amelyeket a nézők új szemszögből ismerhetnek meg.

 

A vetítésekre ingyenes a belépés.

Hozzászólások