„Egy gyönyörű kiállításba foglaljuk mindazt, amit a magyarok gondolnak Petőfiről”

Írta:
2024. március 26. 17:46 (kedd) /

A temesvári Új Ezredév Református Központban az elmúlt hét végén megnyílt a Magyar vagyok – Petőfi 200 című kiállítás, amely a nemzet költője, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére létrejött látványos kiállítás 70 kárpát-medencei alkotó Petőfi Sándor életművének művészi ábrázolására vállalkozott, lenyűgöző eredménnyel. A látványos kiállítást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitotta meg.

A koncertteremben megtartott megnyitó szép számú résztvevőjét Gazda István házigazda lelkipásztor köszöntötte, kiemelve, hogy: „Petőfi Sándor emléke otthon van Temesváron, szelleme közöttünk él”. Ünnepi beszédet mondott Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség Temes megyei szervezetének elnöke, Farkas Imre, az RMDSZ temesvári szervezetének elnöke és Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli konzulja, a Várbástya Egyesület elnöke. A politikusok beszédeiből kiderült, hogy magyarnak lenni a történelem folyamán talán még soha nem volt ilyen jó Temesváron, mint éppen a mostani időszakban, ugyanakkor a számbelileg megfogyatkozott magyarságnak testületileg voksolnia kell az Együtt Temesvárért Szövetséggel közösen jelölteket állító RMDSZ-re 2024. június 9-én ahhoz, hogy képviselőink visszakerülhessenek a városi önkormányzatba. 

A tizedik esztendejét tavaly betöltő Nemzetstratégiai Kutatóintézet nevében Szász Jenő elnök köszöntötte az egybegyűlteket, megemlítve, hogy: „A Boldogasszony-kiállítással és a történelmi zászlók átadó ünnepségével a Katolikus Egyháznál vendégeskedtünk, ezért úgy illett, hogy a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítással most a Református Egyháznál kopogtassunk. (...)  Két olyan nagy személyisége van a magyar kultúrtörténetnek, akik a legnagyobb hatással vannak a magyarságra: Mária, a magyarok Nagyasszonya és Petőfi Sándor, a nemzet költője. Ezért nem véletlen, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Boldogasszony-kiállítás után Petőfi Sándort tűzte kulturális missziójának zászlajára, a költő születésének bicentenáriumi emlékéve előtt tisztelegve. Mi egy gyönyörű kiállításba foglaljuk mindazt, amit a magyarok gondolnak Petőfiről” – mondta Szász Jenő, megköszönve a neves alkotóknak, hogy válaszoltak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felkérésére, és létrejöhetett ez a gyönyörűséges kiállítás, dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének a fővédnökségével.

A Magyar vagyok – Petőfi 200 rendezvény sikerhez hozzájárultak Petőfi-szavalataikkal Lőrincz Rita és Hegyi Kincső, a Temesvári Csiki Gergely Színház művészei, valamint Lucas Kohl ifjú temesvári zongoraművész, aki Liszt Ferenc Szerelmi álmok és Rigoletto-parafrázis című műveit adta elő, nagy virtuozitással.

Ezt követően a résztvevők az Új Ezredév Református Központ alagsori kiállítótermeiben megtekintették a Petőfi tiszteletére született képzőművészeti alkotásokat, Sárba Katalin és Tóth Norbert kurátorok összeállításában. A kiállított festmények, grafikák, szobrok, művészfotók Petőfi Sándor életművét, szerelmi lírájának és forradalmi költészetének gyöngyszemeit keltik életre a vizuális művészetek eszközeivel. A kiállítás megtekinthető 2024. április 28-ig, hétköznapokon 9.00–17.00, hétvégén 12.00 és 17.00 óra között.


(Pataki-fotók)

Hozzászólások