„Hozzátenni valamit a világhoz”

2023. november 21. 16:32 (kedd) /

A temesvári Új Ezredév Református Központ koncertteremében 2023. november 16-án Illés Mihály író mutatta be a jeles temesvári személyiségek szobrait felvonultató, Köztéri szobrok Temesváron című, háromnyelvű albumot. A népes közönség előtt megtartott könyvbemutatót Lucas Kohl zongora szakos egyetemi hallgató mini-koncertje vezette be. A könyvbemutatón részt vettek az album szerzői, Pataki Zoltán újságíró (szöveg) és Pataki Annamária szobrász (fotók), valamint dr. Bodó Barna szerkesztő, a kötetet kiadó Bánsági Magyar Értékekért Egyesület elnöke. A hiánypótló, közel 300 oldalas, több mint 200 színes fotót tartalmazó, igényes kivitelezésű album alkotóival Bartha Csaba rádióriporter beszélgetett a bemutatót követően, íme néhány részlet az interjúkból.

 

A könyv szerzője Pataki Zoltán újságíró, akinek ez az első nyomtatásban megjelent, önálló kötete.

„Egy évvel ezelőtt dr. Bodó Barna, a Bánsági Magyar Értékekért Egyesület elnöke kért fel erre a munkára, és én elvállaltam – mondta Pataki Zoltán újságíró. – Az egyik ok az volt, hogy idén a 70. életévembe léptem, és úgy gondoltam, hogy több ezer tiszavirág életű újságcikk után már ideje lenne valami időtállót is letenni az asztalra. A könyvbemutatón is elmondtam: hallottam egy frappáns mondást arról, hogy az a polgár, aki valamit hozzátesz a világhoz. Én is azt szerettem volna, hogy valamit hozzátegyek a világhoz, és úgy gondolom, hogy most már igazi temesvári polgárnak érezhetem magam.

Az album szövegének, az ábrázolt személyiségekről és alkotókról szóló információknak az összeszedése egyszerű munkának tűnik, de nem így van, egy félévnyi munkám van benne. Milyen szobrok kerültek bele ebbe az albumba? Tulajdonképpen a példaképeink vannak benne, elsősorban azok a temesváriak, akik tettek valamit ezért a városért, alkottak itt, vagy kapcsolatban voltak a várossal. Ezeknek a személyiségeknek a szobrait és azok alkotóit mutatja be ez a könyv. Aki fellapozza, nagy elődeinket megtalálja benne. Ezt a könyvet a fiataloknak, akár a gyerekeknek is ajánlom, mert benne vannak a példaképeink, azok az emberek, akikre felnézhetünk, és érdemes tőlük tanulni. 

Meglepett, hogy ilyen sokan jöttek el a könyvbemutatóra. Nagyon jó érzés volt, nem gondoltam, hogy ekkora érdeklődés lesz, mert ez nem egy izgalmas regény, és nem is egy könnyű olvasmány. Örülök, hogy ilyen fogadtatása volt, ez egy emlékezetes nap marad a számomra!”

Az album fotósa Pataki Annamária, aki szobrász végzettséggel és több mint 20 évnyi fotós gyakorlattal rendelkezik, így testhezálló feladat volt számára a köztéri szobrok megörökítése.

„Körülbelül ezer fotót készítettem az album számára – mondta Pataki Annamária –, amiből aztán válogatni kellett, mert hol a fényviszonyok nem voltak jók, hol a szög nem felelt meg. A köztéri szobrok fotózása egy-két hónap alatt megvalósult, de minden hétvégénk erre ment rá, mert hétköznapokon közlekedni is nehéz a városban, és az emberektől sem lehet fotózni, mert útban vannak, kíváncsiskodnak. Volt olyan szobor, ahová létrával kellett menni ahhoz, hogy le tudjuk fotózni.  Először a rácsokon keresztül próbáltam felvételeket készíteni a szoborról, minden irányból, de hol a szobor, hol a háttér nem lett jó. A harmadik alkalommal létrával mentünk, most sem vagyok megelégedve a képpel, de nem tudtam jobbat készíteni.

Többnyire reggel, kora délelőtt mentünk fotózni, amikor az időjárás megengedte. Volt olyan, hogy délután visszatértünk, mert mély árnyékok voltak az arcon, többször is próbálkoztunk. Egységes ábrázolást akartunk, ezért csak természetes fénynél fotóztunk.

A köztéri szobrok fotózása kihívás volt abból a szempontból, hogy megpróbálod a legjobbat kihozni belőle, a szobor elhelyezése és állapota szempontjából ez nem mindig könnyű vállalkozás. Volt olyan szobor, amelyikre rácsodálkoztam, volt, amelyik tetszett, volt, amelyik kevésbé, de volt olyan is, amelyiket eddig igazából meg sem néztem. Összességében egy pozitív élmény volt!”

A Temesvár köztéri szobrait bemutató kötet szerkesztője dr. Bodó Barna, egyetemi tanár, a Bánsági Magyar Értékekért Egyesület elnöke.

„Régóta gondoltunk arra, hogy Temesvár szobrait bemutassuk, hiszen az alkotók között nagyon sok jeles magyar szobrász van, de a bemutatott személyiségek között is elég sok a magyar. Minket ez a téma érdekelt” – mondta dr. Bodó Barna. – Hogy épp idén éppen ezt a tervet vettük elő, annak is köszönhető, hogy számítottunk arra: a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa események kapcsán az ítészek a polgármesteri hivatal részéről egy ilyen munkát előnyben részesíthetnek. Azt fogják mondani, hogy valóban szükség van rá. Arra a kérdésre, hogy ez a könyv egy hasonló témájú sorozat első kötete lehet-e, azt válaszolhatom, hogy közös gondunk például a temesvári dísz-sírhelyek kérdése. Ugyanis a jeles elődök a várostól dísz-sírhelyet kaptak, amit nem kellett megváltani, kötelessége lett volna a városnak ezeket megőrizni, úgy, ahogy voltak, és ezek közül sajnos nagyon sok eltűnt. Egy másik munka, amire gondolunk, a temesvári sírkertek feltérképezése. Megnézni, hogy milyen magyar értékeket tartalmaznak és melyek, azok, amelyek eltűntek, és amelyeket szintén dokumentálni kell. De lehetne ennek a kötetnek a folytatását is kiadni, mert mi a beltéri szobrokat nem soroltuk a köztéri szobrok közé, és ha ezeket vesszük elő, abból is egy jelentős kötet alakulhatna ki, hiszen a legtöbb művészeti intézményben (operaház, román, magyar, német színház)  több személyiségnek a szobra megtalálható, akárcsak a temesvári iskolákban. Nem is beszélve a templomokban található szobrokról, ez is lehetne egy külön kötetnek a témája. Van munka elég, ez az igazság.”

A Köztéri szobrok Temesváron című album megjelenésének támogatója a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Program Grow Temesvár 2023. 

Lejegyezte Z.

Hozzászólások