„Örökségünknek fontos feladata van közösségünk jövőjének alakításában”

Írta:
2024. július 9. 17:02 (kedd) /

Július 6-án, szombaton XI. alkalommal szerveztek meg az Ágyai Néptáncfesztivált, amelynek a programja 10 órakor a helybeli Olosz Lajos Általános Iskola udvarán kezdődött, ahol a gyermekeknek szórakoztató tevékenységeket szerveztek. 17 órakor a falu főutcáján, zenekísérettel parádés felvonulást szerveztek. Minden csapat a településének a tábláját hordozva, népviseletbe öltözve vonult fel, Erdős Márta iskolaigazgató, a Tőzike Néptánccsoport mindenese a legkisebbekkel vonult az élen a központ felé. A legkisebb fiúcskát eleinte kézen fogva vezette, a végén azonban már az ölében kellett vinnie. Út közben az utcára kitódult lakosok megtapsolták a szebbnél szebb, színes népviseletbe öltözött felvonulókat. A központi útkereszteződésben néptánccsoportonként zeneszóra körtáncot jártak, majd bevonultak a központi parkban épült mutatós szabadtéri színpadhoz. A parkban számos helybeli és környékbeli vállalkozó kínált mindent, ami szemnek, szájnak ingere, valamint kisebb ajándékokat. 

 

A színes virágokkal ékesített szabadtéri színpadról, ahol nagy hirdetőtábla tanúskodott a XI. Ágyai Néptáncfesztiválról, Erdős Márta programvezető üdvözölte a helybeli és környékbeli vendégeket, a Pro Ágya Egyesület nevében. Tisztelettel köszöntötte a színpadon lévő hivatalos vendégeket, Faragó Péter parlamenti képviselőt, az RMDSZ Arad megyei elnökét, Ciprian Ban polgármestert és Ioan Troiac alpolgármestert, akiket románul is üdvözölt. Köszöntötte Papp Arnold helybeli RMDSZ-elnököt, valamint Gomoi Dorel projektfelelőst. Beszéde végén felkérte Faragó Pétert a XI. Ágyai Néptáncfesztivál hivatalos megnyitására.

Faragó Péter rövid beszédében úgy értékelte, hogy a 11-es szám már komoly hagyományra utal, ami azt is jelenti, hogy az utóbbi időben minden évben Ágyán együtt örvendhetünk a magyar hagyományok ápolásának.  „Együtt vagyunk, együtt ünnepelünk” – gratulált a szervezőknek, Erdős Mártának és a Pro Ágya Egyesületnek, mindenkinek, aki az elmúlt hetekben, hónapokban azért dolgozott, hogy „ma Ágyán egy ilyen szép ünnepségen lehessünk együtt”. 

Végezetül arra kérte hallgatóságát, hogy tapsolják meg és becsüljék meg mindazokat, akik a szervezésben, továbbá a fiatalok felkészítésében részt vettek. Az RMDSZ nevében Papp Arnold ágyai elnök egy csokor virággal kedveskedett Erdős Mártának.

Ezt követően Erdős Márta szólásra kérte Ciprian Ban polgármestert, aki a tiszteletbeli megszólításokat követően kifejtette: örvend, amiért idén is sikerült megszervezni egy ilyen, rendkívül szép fesztivált a község egyik településén. Megköszönte hallgatóságának, amiért ilyen sokan eljöttek, ugyanakkor azért is köszönetet mondott, hogy a közelmúltban a község lakossága, köztük az ágyaiak is támogatták a szavazataikkal. Ez arra kötelezi, hogy a következő mandátumban tovább dolgozzon és harcoljon a község települései, köztük Ágyának is a fejlesztéséért, a lakosság életkörülményeinek a javításáért. Külön megköszönte Erdős Mártának, amiért évek óta foglalkozik a helybeli közművelődési élet, valamint a néptánctalálkozók megszervezésével. Természetesen, köszönet járt a tanárok, a szülők, valamint táncosok munkájáért is, ugyanakkor köszöntet mondott az alpolgármesternek, valamint Dorel Gomoi tanárnak is, amiért segítettek a támogatói pályázat elkészítésében. 

 

 

Tizenkilenc éves a Tőzike néptánccsoport

 

Erdős Márta miután köszönetet mondott a polgármesternek az elismerésért és a virágért, valamint Dorel Gomoinak a pályázat elkészítésében nyújtott segítségért, hozzáfűzte: idén 19 éves a Tőzike néptánccsoport, amelyik közel két évtizede színesíti az ágyai közművelődési életet. Ez a kulturális örökség egyetemes értéket közvetít az egyénnek és a közösségnek egyaránt. A Pro Ágya Egyesület feladatának tekinti e kincset óvni és átadni a következő generációnak. „Örökségünknek fontos feladata van közösségünk jövőjének alakításában, átalakításában is, ez az egyik oka annak, hogy a Pro Ágya Egyesület legitimitást biztosít a Tőzike néptánccsoportnak és támogatási lehetőséget. Ugyanakkor anyagi keretet is a XI. Ágyai Néptáncfesztivál megszervezéséhez. Ezért is köszönet jár az Egyesület vezetőségének és támogatóinak. Kívánjuk, hogy még sokáig tudjunk együtt dolgozni, gondolkozni és tenni!

A Csiky Gergely Főgimnázium asztalánál érdekes gyermekfoglalkozások várják az érdeklődőket, ugyanakkor megismerkedhetnek a pedagógusokkal és az igazgatónővel, akikkel megbeszélhetik a Főgimnáziumban történő továbbtanulás lehetőségeivel.” 

Beszédét követően Erdős Márta átadta a szót a műsorvezetőnek, Szabó Viktóriának, aki bekonferálta az első fellépőket.

(Folytatjuk)

Hozzászólások