Phoenix – A történet

Írta:
2024. március 27. 16:45 (szerda) /

Országos turné részeként – amelyen 33 városban tartanak vetítéseket – Aradon, az Arta moziban is levetítik a 2022-ben, Cristian Radu Nema rendezésében készült Phoenix – A történet című filmet.

A szervezők ezzel a vetítéssel a nézők igényét is szeretnék kielégíteni, valamint támogatásukról biztosítani a Phoenix vezetőjét, Nicu Covaci-ot, aki jelenleg a temesvári megyei kórházban fekszik, agydaganat eltávolító műtét után.

A film a zenekar történetét meséli el, ahogyan azt rajongók generációi átélték, és filmszerűen közvetíti a phoenixi kulturális jelenség szellemiségét és üzenetét annak hatodik évtizedes évfordulóján. A dokumentumfilm egyedülálló archív felvételeket tartalmaz, amelyeket korábban még soha nem mutattak be nyilvánosan, vagy más videoanyagba nem építettek be.

A Phoenix együttes 1962-ben alakult, és lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, úttörő szerepet játszott a román zenében. A zenekar tagjai a rock számos alműfajával foglalkoztak: beat, pszichedelikus rock, hard rock, progresszív rock. A Phoenix szülte meg az etno-rockot, amelyet az autentikus román folklór ihletett.

A Független Filmgyártók Fesztiválján a legjobb dokumentumfilmnek járó különdíjjal és a Filmkészítők Szövetségének különdíjával kitüntetett film méltó helyet kap a román filmtörténetben.

Hozzászólások