Roberto Fonseca kubai ritmusú zenéjére táncra perdült a közönség!

Írta:
2024. július 8. 17:42 (hétfő) /

Ha július első hétvégéje, akkor JAZZx fesztivál Temesváron! A július 5–7. között megszervezett 12. JAZZx fesztivál izgalmas zenei utazásra invitálta a temesvári dzsesszrajongókat, akik élőben hallhatták Roberto Fonseca kubai dzsessz-zongoristát és fantasztikus zenekarát, Prince egykori gitárosát, aki MonoNeon néven koncertezett, a budapesti Jazzbois triót, amely jazz-hip-hop fúziós zenét játszott vagy az új-zélandi születésű Jordan Rakei-t, akinek bensőséges hangulatú, lírai zenéje méltó befejezése volt a három napos fesztiválnak. 

A Szabadság téren létesített 3000 férőhelyes nézőteret estéről estére színültig megtöltötte a közönség, amely két fesztivál közül válogathatott, mert a JAZZx-el párhuzamoson zajlott a XXXIII. Szívek Fesztiválja a Rózsapark nyári színházában. A július eleji kánikula idején kitűnő választás volt az immár hagyományos dzsesszfesztivál, amely idén is minőségi zenével és kiváló szervezéssel nyújtott felejthetetlen estéket az igényes dzsessz-zene rajongóinak. Péntek este a hazai Marsdelux trió nyitotta meg a fesztivált, Paolo Profeti szaxofonossal megerősítve, majd az olasz Matteo Mancuso virtuóz gitárjátéka és Roberto Fonseca kubai dzsessz-zongorista és zenekara fergeteges koncertje varázsolta el a közönséget, amelynek egy része táncra perdült az ellenállhatatlan kubai ritmusokra. 

Szombaton egy ígéretes tehetség, az óbesenyői születésű, Londonban élő Teresa Catarov koncertje indította az estet, akit a Grammy-díjas basszusgitáros, Dwayne Thomas Jr., művésznevén MonoNeon és végül a brit GoGoPenguin követett a színpadon, akik színes, energiától duzzadó zenéjükkel talpra állították a közönséget. A vasárnapi műsort a német Mischa Blanos zongorán és szintetizátoron előadott one-man-show-ja indította, majd a magyar Jazzbois trió nyújtott ízelítőt világsikert aratott jazz-hip-hop fúziós zenéjéből, akik Jazzbois Goes Blunt albumukkal robbantak be és most egy Dominik nevű szaxofonssal kiegészülve adtak fergeteges koncertet. A fesztivált az új-zélandi születésű, maori felmenőkkel is rendelkező Jordan Rakei-nek és zenekarának felejthetetlen, intim hangulatú koncertje zárta. 

A JAZZx zenekarait felkonferáló Cătălin Ștefănescu már a jövő évi, 13. JAZZx fesztivált is beharangozta, amelyre 2025. július 4–6. között kerül sor a Bánság fővárosában. A fesztivál megszervezését a Temes Megyei Tanács finanszírozta magánszponzorok támogatásával, a megvalósítását a Bánság Nemzeti Múzeumának és a Plai Kulturális Központnak köszönhetjük.

Hozzászólások