Tehetséges diákokat díjaztak

Írta:
2024. április 3. 17:25 (szerda) /

Magyarország kezdeményezésére 2012 óta március 25-e, Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész születésnapja Európa-szerte a Tehetség napja. A Bartók Béla Elméleti Líceumban 2013 óta szervezik meg az iskola névadójának a születésnapján (vagy egy ahhoz közeli napon) a Tehetségnapot. Az idei Tehetségnapon az V–XII. osztályokból 120 tehetséges diák, a kisiskolások közül 50 tehetség-ígéret részesült névre szóló oklevélben és egy szimbolikus ajándéktárgyban március 25-én.

A Bartók Béla Elméleti Líceum zsúfolásig megtelt dísztermének közönségét, diákokat, szülőket, a helyi magyar intézmények, a civilszervezetek képviselőit és az iskola támogatóit Halász Ferenc, a Bartók Béla Alapítvány elnöke köszöntötte, aki az iskolában 2006 óta zajló tehetséggondozás történetét is bemutatta. Az ünnepség főhajtással folytatódott: a legeredményesebb diák és a Diákönkormányzat leköszönt elnöke az iskolaközösség nevében megkoszorúzta az előcsarnokban található Bartók-emlékművet. A tehetséges diákokat – mintegy 80 V–VIII. osztályos és 40 középiskolás diákot – tehetségterületenként mutatták be tanáraik. A névre szóló okleveleket és a szimbolikus ajándéktárgyakat olyan volt bartókos diákok adták át, akik az illető tehetségterületen (anyanyelv, idegen nyelvek, matematika, természettudományok, társadalomtudományok, művészetek, sport, közösségépítés) már bizonyítottak. A rendezvény első részében a legkisebb, III–IV. osztályos tehetség-ígéreteket mutatták be a meghívottaknak.

A rendezvény művészi színvonalát az előadóművészetekben tehetséges diákok szavalatai, zenés műsorszámai emelték. Öröm volt látni-hallani, hogy ilyen sok, különböző területeken kiváló, tehetséges diák jár a nyugati végek legnagyobb szórványiskolájába!

„A Tehetségnap alkalmából díjazott diákokat a különböző tehetségterületek munkaközösségén belül választják ki a tehetséggondozó tanárok – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója. – A célunk elsősorban a diákok motiválása, ugyanakkor az is fontos, hogy látható legyen az iskolában zajló tehetséggondozó munka eredménye egy szórványoktatási központban. A tehetségterületeket nehéz összehasonlítani egymással, vannak olyanok, ahol sok verseny van, más területeken kevesebb lehetőség van a megmérettetésre. A legkiválóbb diákjaink a Nemzedékek találkozója alkalmával pénzjutalomban részesülnek, ők a jéghegy csúcsa, akik az országos versenyeken érnek el kiváló eredményeket. Most éppen versenyidőszakban vagyunk, és a diákjaink sok országos, sőt nemzetközi versenyről jelentős díjakkal térnek haza, ami dicséretre méltó. A kisdiákok esetében inkább a megerősítés a cél, hogy tudják, jó úton járnak, a kitartás rendkívül fontos az ő esetükben.”

Hozzászólások