Utcaszínházi szeminárium és bondage-technika workshop a TESZT-en!

2024. május 10. 18:12 (péntek) /

A Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó – TESZT utcaszínházi szemináriumot és bondage technika workshopot szervez – mindkettő ingyenes, de regisztrációhoz kötött –, jelentkezési határidő május 19.

Stefano Tè, a modenai (Olaszország) Teatro dei Venti művészeti vezetője május 23-án 18.00 órától az utcaszínházról tart szemináriumot a város különböző terein. Az utcaszínház európai örökségét életben tartó színházi alkotó szemináriuma minden érdeklődő számára nyitott, jöhetnek hivatásos és amatőr színészek, színházi alkotók, diákok, színházlátogatók. Az előadás olasz nyelven zajlik, tolmácsot biztosítunk. A Teatro dei Venti számára a TESZT fesztiválon való részvételt az olaszországi ATER Alapítvány támogatja. 

Stefano Tè munkáit már ismeri a TESZT közönsége, a Moby Dick és a Draaagon című produkciót az előző években bemutatta a társulat, mindkettő nagyszabású előadás, amely a színpadképet kiegészítő háttérként a város tereit használja. A 2005-ben alapított Teatro dei Venti társulat Tè irányítása alatt olyan előadásokat hozott létre, amelyekben börtönviseltek, pszichiátriai betegek, bevándorlók és hátrányos helyzetűek játszanak. A rendező és társulata 2026-ra a Human Measure című produkciót készíti elő, ebbe bevonja majd az előadást befogadó város lakóit. A Teatro dei Venti a TESZT 2024 keretében május 21-én és 22-én 18.00 órától a Szabadság téren mutatja be a Pentesilea című előadását, a belépés ingyenes (12 éves kortól ajánlott).

 

A bondage-technika workshop május 20-án este 7 órakor kezdődik. A koordinátor – Boshi Nawa (Németország, polgári neve Ulrich Krähling) – a Shibari történetéről mesél, és megmutatja hogyan készül két kötözésfajta a gyakorlatban. A köteleket a szervezők biztosítják, de Boshi Nawa mestertől meg is lehet ezeket vásárolni. Az ősi japán bondage-technikát a művészetben terápiás céllal használják, ugyanakkor ez az eljárás része a kölni Szabó Kristóf F.A.C.E. társulat Ismene táncol című előadásának is, amely a TESZT-en május 21-én 21.00 órától kerül bemutatásra. Az esemény 16 év feletti érdeklődőknek, illetve művészeknek szól. A workshop angol nyelven, fordítás nélkül kerül megrendezésre. 

 

Az ingyenes workshopokra e-mail küldésével regisztrálhatnak: kérjük, május 19-ig a teszt2024@tm-t.ro címre írják meg a nevüket, és hogy melyik workshop-on kívánnak részt venni. A regisztráltakkal idejében közöljük az események helyszínét. 

 A 15. TESZT Fesztivál 2024. május 19–26. között zajlik a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében, a Temesvári Önkormányzat támogatásával. További információk és a teljes program elérhető a honlapon: teszt.ro

 

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye

Hozzászólások