Vastapssal fogadták Liliomfit

Írta:
2010. február 10. 19:13 (szerda) /

Elsöprő sikerrel indult kedd este Déván a színházi mini-évad, mely a Szent Ferenc Alapítvány kezdeményezésére, a budapesti Zanotta Egyesület támogatásával valósulhat meg.

Az idénre tervezett előadás-sorozat első darabját, a Beregszászi Nemzeti Színház társulata által előadott Liliomfit, teltházzal fogadta a színházi élményre kiéhezett közönség, melynek sorait a dévaiak mellett szép számban gyarapította a környékbeli települések magyarsága is. Így aztán, azok közül, akik utolsó pillanatra hagyták a jegyvásárlást, jó páran hely nélkül maradtak. A városi művelődési ház nagytermébe azonban minden érdeklődő befért, s a nézőtéri zsúfoltság ezúttal nem csupán az előadók szívét melengette, hanem a túlfűtéstől óvott terem hőmérsékletére is jótékony hatást gyakorolt. Mint utólag kiderült: a színpadon is szinte összekoccant a vékonyabb dongájú színészek foga. Rendezőjük, Vidnyánszky Attila, azonban bizonyára számítva az ínséges időkre, elegendő mozgásról gondoskodott a szereplők számára ahhoz, hogy dideregni ne kezdjenek a színpadon.

A beregszászi születésű Vidnyánszky, aki előbb szülővárosában alapította meg a beregszászi Magyar Nemzeti Színházat, majd a debreceni Csokonai Színház igazgatóságát is felvállalta, rendezőként is élvonalba jutott. Stílusát, színpadi nyelvét, melyet ő maga „költői színháznak” nevez, elismerő és bíráló kritika egyaránt éri. Az azonban kétségtelen, hogy művészként, rendezőként nagyszerűen egyensúlyoz a hagyományos értékek és a mai fogyasztótársadalom igényei között: tartalmas és látványos produkciókkal nyerve el a szakma és a közönség elismerését.

Szigligeti Ede százötven éves Liliomfi-ját is úgy vitte színpadra, hogy a díszlettel, jelmezzel idézett reformkori történetet, a népdaltól rockig skálázó dalbetétekkel, különleges hang- és fényjátékkal, színpadi mozgással aktualizálta friss, ropogós előadássá. Így újszerű élményt nyújtott azoknak, is, akik immár évtizedek óta írott, színpadi és filmes formában is számtalanszor találkoztak a hősszerelmes Liliomfi alakjával. Persze a színészek teljesítménye sem volt elhanyagolható. Az utálatos Kamilla vénkisasszony szerepébe bújt Kacsur Andreát hosszas vastapssal jutalmazta a közönség alakításáért, de elismerést érdemelt ki természetesen a főszerepben tündöklő Rácz József és Mariskája, Vass Magdolna, illetve a párhuzamos szerelmi történet két főhőse: az Erzsi szerepét játszó Orosz Melinda és Gyuri pincér bőrébe bújt Ferenczi Attila is. A tudós nagybácsi, a fogadós, a Schwarz-ok, Szellemfi és a színésztársak úgyszintén eredményesen mulatatták a közönséget. Mint kiderült, megvan hozzá a kellő gyakorlatuk, hiszen a többnyire fiatal színészekből verbuválódott beregszászi társulat éppen 99. bemutatójánál tart. Remélhetőleg azonban még sok száz fellépéssel örvendeztetik meg az otthoni, kárpátaljai magyarságot, de az erdélyi, magyarországi közönséget is. Ígéretük szerint Déván legközelebb április 15-én vendégszerepelnek az említett két alapítvány jóvoltából szervezett színházi évad keretében bemutatásra kerülő Csehov egyfelvonásosokkal. 

Hozzászólások