Zenés lelki feltöltődés, zeneterápia

Írta:
2024. február 21. 16:49 (szerda) /

A zene jótékony hatását mindenki ismeri, aki valaha is hallgatott zenét, és az sem kétség, hogy zeneterápia azóta létezik, amióta az emberiség. A kezdetekben csupán csak más volt a neve. Gondoljunk csak a sámánok gyógyító módszereire, vagy az ókorba visszanézve, amikor már zene kísérte a koronázási ceremóniákat, a vallási ünnepeket, de hogy ne csak a vidámságot említsük, amikor valaki meghalt, a fájdalmat, a gyászolók bánatát, szomorúságát is zenével enyhítették.

A zeneterápiát egyes feljegyzések szerint évtizedekkel ezelőtt kezdték használni Amerikában világháborús traumákat átélt katonák lelki sebeinek gyógyítására. Angliában ugyanakkor fogyatékos gyermekek és felnőttek lelki egészségét ápolták vele.

Paár Julcsi énekes, okleveles zeneterapeuta a Mathias Corvinus Collegium meghívására igazi interaktív, ritmusokban, dallamban és mosolyokban gazdag zeneterápiás előadást tartott február 20-án, az MCC aradi képzési központjában.

A gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozó szakember az előadást a zeneterápia fogalmának a megismertetésével kezdte: egy olyan nonverbális terápiás folyamat, ahol a zene az eszköz, és az általa keltett terápiás hatások gyógyítanak. 

A terápiás módszer létrejöhet egy zenei fesztivál nagy színpadán dübörgő koncerten is, ha a számunkra megfelelő dallam szól. A hivatalos keretek közötti eljárás szerint a zenélés onnantól válik terápiává, hogy egy kiképzett szakember végzi, akinek van egyfajta pszichoterápiás szemlélete.

Zeneterápia végezhető egyénileg és csoportban, formája lehet aktív és receptív. Aktív terápia során a páciens zenél, a receptív terápia során zenét hallgatnak, és ezután történik a felmerült érzések, gondolatok megbeszélése.

Hogy mi mindenre jó a zeneterápia? 

Stresszoldó. Amikor elkezdünk zenélni, zenét hallgatni, a szorongás automatikusan oldódik. Segít az indulatáttétek kezelésében, levezetésében, segít felszínre hozni érzelmeinket, élményeinket, segít belső erőforrásokat aktiválni, de nagyon jó közösségépítő hatással is bír. A zene terápiás hatásainak felsorolása ezzel nem ér véget, ennél sokkal szélesebb és tágasabb a jótékony befolyása.

Az előadás második részében Paár Julcsi önkénteseket is bevont, akik az általuk választott különböző hangszereken ritmusokat, dallamot szólaltattak meg külön-külön, majd együtt, rögtönzött karmester segítségével.

A különleges, feltöltő előadás közös zenéléssel ért véget.

Hozzászólások