Háborús pszichózis

Írta:
2024. február 23. 16:08 (péntek) /

Nagyot csalódtak a békére vágyó oroszok, országuk vezetése semmiképpen sem hajlandó csatlakozni a béketáborhoz, s félre állítja azokat, akik befejeznék az ukrajnai vérengzést. 

Holott a békéhez csak politikai akarat kell, s az orosz társadalomban volna rá igény. Ekaterina Szergejevna Duncova újságírónő, háromgyermekes anya például a béke céljából indult volna a márciusi államelnök-választáson. Indulását nem engedélyezték, mert állítólag „hibásan” töltötte ki a szükséges űrlapokat. Reményteli üzenetét azonban átvette Borisz Nadezsdin (oroszul nadjezsda reményt jelent), aki szintén a béke zászlajával indult az államelnöki választáson. Reális győzelmi esélye nyilván neki sem lett volna Putyin ellen, de őt is kizárták, amikor látták, hogy nagyvárosokban lelkes fiatalok kampányolnak érte. A KGB viszont nem tűrhet el ilyesmit, kínos lett volna, ha milliók szavaznak rá békevágyból, így hát Nadezsdint is kizárták, mivel támogatói aláírás-listáján állítólag holtak is szerepeltek. Vajon azokról a katonákról lenne szó, akik a harctéren vesztek az utóbbi hónapokban? 

Mert csupán a rommá lőtt Avdiivka bevételéhez Putyin 16 000 orosz katonát áldozott fel. Az az erősen háborúpárti orosz blogger, aki nyilvánosságra hozta ezt a számot öngyilkosságot követett el, noha lehet, hogy a KGB is besegített.

Putyin eltökélt a folytatásra, propaganda-gépezete valós háborús pszichózist teremtett Oroszországban. Holott két év alatt az orosz veszteségek jelentősek, a nyugati katonai elemzők olyan négyszázezerre becsülik az elesett és súlyosan sebesült katonák számát. Még ha túloznak is, s a valós szám csupán feleannyi, akkor is jelentős az orosz vérveszteség. Ukrajna vesztesége is jelentős. A szétszakított családokról, fizikailag megnyomorított ártatlan civilekről, tönkre tett sorsokról nem is beszélve.

A felülről mesterségesen szított háborús pszichózis ellenére az orosz társadalom jelentős része békét akar, annak ellenére, hogy a békevágy nyilvános hirdetőit azon nyomban letartóztatják.

Hozzászólások