A magyar közösségek és egyházak támogatására is jutott a megyei tanács költségvetéséből

Írta:
2024. február 21. 16:52 (szerda) /

Idén két alkalommal került terítékre Arad Megye Tanácsa költségvetésének elfogadása. 

Első alkalommal januárban költségvetési kiigazítások keretében tárgyalták azt, hogy minden helyi közigazgatás elindította és részben megyei forrásokból finanszírozott beruházást folytatni tudjanak, és a helyi önkormányzatok pontos információkkal rendelkezzenek arról, mekkora támogatást tud a megye biztosítani, s ennek függvényében készíthessék el saját költségvetésüket. Akkor 36,8 millió lej állt a tanács rendelkezésére, és ebből 30 millió lej került kiosztásra. A kiosztott összegből 1,8 millió lej került RMDSZ-es polgármesterek vezette közigazgatási egységekhez, illetve 350 ezer lej körüli összegeket kaptak a jelentősebb magyar közösségekkel rendelkező települések. 

„Egy esetben, Sofronya község esetében 400 ezer lejt jutott beruházásokra. Kisiratoson járdákat szeretnének kiépíteni, a megítélt összeg javarészéből. Nagyiratoson a kultúrházat szeretnék felújítani. Tőzmiskén térköves járdákat szeretnének kialakítani. Nagypereg községben a volt óvodaépület felújítására szánják, valamint a gázhálózat kialakítására fordítják a forrásokat. Sofronya községben szintén a gázhálózat kibővítésére, valamint annak Szentpál felé való kiépítésére, illetve a községi út karbantartására és javítására is kaptak egy kisebb összeget” – mondta Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Arad megyei tanácsos. 

A második körben, februárban a megyei tanács saját költségvetéséről és az alárendelt intézmények költségvetéséről döntött. A költségvetés kicsivel több, mint egymilliárd lejre rúg, aminek több mint 60%-a beruházásokra van elkülönítve. 

„Tudni kell, hogy ezek mindenféle beruházást tartalmaznak, tehát már számol a költségvetés azokkal az összegekkel, amelyeket kormányhatározatokkal jóváhagytak, különböző helyreállítási alapokból származnak, azért is ilyen nagy és jelentős ez az összeg. Ami minket érint azok a különböző kulturális és egyházi támogatások, amelyekkel kapcsolatban egyeztettünk történelmi magyar egyházaink vezetőivel, és 1,2 millió lej áll a megyei tanács rendelkezésére erre a célra, amiből 120-130 ezer lejt kapnak a magyar egyházak felújítási munkálatokra. Ezek kizárólag templomi felújításokra vonatkozó támogatások, tehát kápolnák, parókiák, templomkerítések felújítását nem tudjuk ebből az összegből támogatni, és ezeknek a költségeknek is csak az anyagköltségét tudja a tanács fedezni” – magyarázta a tanácsos. 

A megyei tanács idén a katolikus közösségeket érintően a majláthfalvi és a kisjenői templom belső felújításához, a református közösségeket érintően a feketegyarmati műemlék templom felújításához és a fazekasvarsándi templom belső felújításához járul hozzá 15–25 ezer lej közötti összegekkel. 

„Sikerült javaslatunkra megnövelni a kulturális központ rendezvénykeretét 4,7-ről 5,7 millió lejre, ami magába foglal kicsivel több, mint 570 ezer lej értékben magyar vonatkozású rendezvényeket. Itt 27-28 rendezvényről beszélhetünk. Vannak köztük kiemeltek és olyanok is, amelyek olyan településeket és magyar közösségeket érintenek, amelyekben nem sikerül egyetlen lejt sem magyar kulturális eseményekre fordítani helyi önkormányzati forrásokból. Ezek részben közösségi programok, részben a megye magyar közösségét érintő kiemelt rendezvények, mint március 15-e, vagy április 25-e, amikor a Szabadság-szobor köztérre helyezésének évfordulóját ünnepeljük, idén a 20. alkalommal, illetve az Aradi Magyar Napokra szoktunk jelentősebb támogatást biztosítani” – mondta a tanácsos.

Minden évben a megyei tanács meghirdet egy nyílt pályázati rendszert is a Megyei Kulturális Központon keresztül, amely keretében 5-6 kategóriában pályázhatnak Arad megye civil szervezetei. Idén ezekre a rendezvényekre is több pénz jut, s ha az év elején nem sikerül a civil szervezeteknek pályázni az őszi szesszió keretében még lehetőségük nyílik elnyerni a megmaradó forrásokat. 

A megyei tanácsban a magyarságot képviselő két tanácsos jó együttműködést alakított ki a Nemzeti Liberális Párttal az előző években, mely jó viszonynak köszönhetően sikerült kialkudni a támogatási forrásokat.

Hozzászólások