A megvalósítások éve után újabb merész tervek

Írta:
2016. február 7. 18:41 (vasárnap) /

Kovács Imrével, a Kispereget is magában foglaló Nagypereg község polgármesterével, az elmúlt évi munkát értékeljük, az idei terveket vesszük számba.

– Nagypereg község szemszögéből milyennek tekinthető a 2015-ös év?

– Sikeres, a megvalósítások évének mondható; amikor tavaly megváltoztatták a költségvetési leosztás rendszerét, a kisebb községek több pénzt kaptak, mi kifejezetten jól jártunk. Azt hiszem, ilyen soha többé nem lesz, mert az idei költségvetésnek a fejlesztésekre szánt része a tavalyinak a felét teszi ki.

– Tavaly mennyi pénzt tudtak fejlesztésre fordítani?

– Szép összegek voltak, a 2,9 millió lej jóvoltából sikerült véglegesítenünk a közbeszerzési eljárást a két nagy utcaaszfaltozási projektünkhöz, amelyek párhuzamosan futnak. A két településen összesen 8,5 kilométernyi utca leaszfaltozása van folyamatban, ami azt jelenti, csak a szélső utcák nem kapnak aszfaltburkolatot. Ezekre is beszereztük a zúzott követ, amint kitavaszodik, kijavítjuk a tél folyamán keletkezett kátyúkat.

– Kisperegen melyik utcákra kerül aszfaltburkolat?

– A szélső utca kivételével minden utca aszfaltburkolatot kap. Egyelőre kivételt képez az Újfalu rész egyik utcája, amit viszont bevonunk abba a határon átnyúló pályázatba, amely Kispereget összeköti a Mezőhegyes és Battonya közötti úttal. Ezzel kapcsolatban van egy jó hírem: megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a Magyar Kormány a 2014–2020. közötti költségvetési ciklusban jóváhagyta a kisperegi, valamint a kürtösi átjáró utaknak a megépítését.

– Miért fontos a kisperegi átjáró út?

– Azon már évek óta dolgozunk, hiszen nagyon lerövidítené a Nyugat felé közlekedésünket, a testvértelepülésekkel való kapcsolattartást. Kellemes meglepetésként ért a mezőhegyesi polgármester telefonhívása: arra kért, nézzem meg a jelzett költségvetésben szereplő aszfaltozási tervet. Ugyanakkor elmondhatom, hogy a kisperegi volt óvoda régi épületének egy részét sikerült felújítanunk, közösségi terem céljaira átalakítanunk. A 60 férőhelyes termet egyre több közösségi rendezvényre veszik igénybe, ahol kisebb családi eseményeket lehet megünnepelni. Az idei költségvetésbe belefoglaltuk az épület teljes felújításának a költségeit. Ahova szükséges, új nyílászárókat szerelünk, továbbá beltéri mosdót és illemhelyet akarunk kialakítani.

Ami a kultúrát illeti, tavaly mindkét településen megszerveztük a falunapot, júniusban Kisperegen sikerült néptánc-találkozót szervezni. A falunapokat, de a jelzett néptánc-találkozót idén is meg kívánjuk szervezni. Örvendetes, hogy Kispereg mellett Nagyperegen is sikerült megszerettetnünk, hagyományossá tennünk a falunapokat. Ott tavaly harmadik alkalommal került rá sor, tehát számítanak rá, elvárják a rendszeres megszervezést. Ezt onnan tudom, hogy már év elején sokan érdeklődtek az időpontja felől, mert aszerint kívánják betervezni a pihenőszabadságukat. Németországból, Magyarországról, de Szlovákiából es Csehorszagbol is sokan haza kívánnak jönni akkorára. Úgy érzem, hogy többkultúrás, színes jellegével a Nagyperegi Falunap igazi kuriózumnak számít. Idén a falunap bevezetőjét, az ökumenikus istentiszteletet az ortodox templomba tervezzük.

– Ezek szerint a kultúrára is elkülönítették a szükséges pénzalapot?

– Természetesen. Ezen túlmenően benyújtottuk a kisperegi kultúrotthon felújítására irányuló EU pályázatot. Az 1,5 millió lej összértékű felújítás során egy fal kiiktatásával megnöveljük a belső teret, az épületet kívül-belül teljesen felújítjuk, bebútorozzuk. A jóváhagyáshoz minden esély megvan, ugyanis december 18-án, amikor lezárult a pályázási időszak, nem nyújtottak be akkora értékű pályázatokat, amilyen méretű volt a célra biztosított pénzkeret. Mint minden évben, tavaly is kimostuk és idén is tervezzük fertőtleníteni  az ivóvíztárolót.

– A községben van-e elegendő ivóvízfogyasztó a rendszer hatékony működtetéséhez?

– A törvény arra kötelez bennünket, hogy egy éven belül a szolgáltatás működtetését vagy kiadjuk egy szolgáltató cégnek, vagy létrehozunk a célra egy különálló jogi személyiségű társaságot. A szükséges számítások elvégzése után kiderült, hogy a jelenlegi árviszonyok mellett a működtetése nullaszaldós, tehát nem veszteséges. A működtetés hatékonyságának az emelése érdekében minden évben rácsatlakoztatunk a hálózatra egy-egy új utcát. Ahol igényelték, szinte mindenhol találtunk megoldást a vízvezetékre történő csatlakozáshoz.

– A szivattyútelep ki tudja szolgálni az egyre bővülő rendszert?

– Azt eleve úgy tervezték, hogy az egész községet kiszolgálja. Tavaly nyáron történt egy meghibásodás, amikor ötévi működés után elkopott a búvárszivattyú. Sikerült gyorsan kicserélni, de egy tartalékot is beszereztünk, hogy biztosíthassuk a zökkenőmentes ivóvízellátást. Ugyancsak az ivóvíz témához tartozik, hogy Kisperegen sikerült két, egyenként 175 méter mély kutat is fúratnunk azok számára, akik a jó minőségű vezetékes víz mellett szívesen isznak a fúrt kutakból is, amelyek gombnyomásra fognak működni.

– A kisperegi templomnak a teljes felújítása meddig jutott el?

– Sikerült befedni, jelenleg a belső felújítása a befejezéséhez közeledik, majd kívülről folytatódik. Reméljük, idén teljesen befejeződik. Az önkormányzat támogatásával sikerült megoldani a torony külső díszmegvilágítását is, az áramfogyasztást a közvilágítás fedezi. Erejéhez mérten, az önkormányzat minden felekezetet megpróbál támogatni. Az aradi UTA stadion felújítása során kapott székekből, a futballpályán kisebb, háromszintes tribünt építettünk.

– A kisperegi műfüves pályát használják-e?

– Azt előzetes bejelentés alapján, legkevesebb 10 helybeli résztvevővel, bármikor, ingyen lehet használni, de az igénylők felelnek a rendért és a tisztaságért. Éppen ezért a műfüves pálya manapság is úgy néz ki, mint újkorában. Ugyanakkor idegenek is bérelhetik.

– Milyen beruházásokat sikerült még kivitelezniük?

– Uniós támogatással a két településen elkészült 1,4 kilométer hosszú térköves járda, a nagyperegi iskola dísztermébe fűtést és klímaberendezést szereltünk, mivel azt használjuk kulturális rendezvényekre. Télire beszereztük a finom homokot a jeges utakra, bármikor szükség volt, szórták a homokot. 40 ezer lej értékű zúzott követ vásároltunk az aszfaltozásra nem tervezett utcák burkolatának a megjavításához. Az RMDSZ megyei tanácsosainak köszönhetően kaptunk pénzt a 103-as, Nagypereg és Szemlak közötti községi út ránk eső részének megjavítására. Jövőre, ha sikerül, a megjavított részre aszfaltburkolatot is húzunk. A szemlaki önkormányzattal közösen feljárót akarunk építtetni az autópályára, ami 4 kilométerre van  községünktől. Ugyancsak az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően megkaptuk az iskolabuszt, a működtetéséhez szükséges iratok beszerzése folyamatban van. A busz Kisperegről a román gyermekeket átviszi a nagyperegi, míg az ottani magyar gyermekeket a kisperegi iskolába, illetve haza. Ugyanakkor két gyermek Pécskáról is Kisperegre jár iskolába, ahova egyúttal az ingázó pedagógusokat is szeretnénk kiszállítani.

– Látom, a tavalyi megvalósításokkal párhuzamosan az idei terveket is érinti.

– Valóban, mert februárban fogunk hozzá a község településein működő közvilágítás korszerűsítéséhez. Ennek során az eddigi 280, szokványos fogyasztású világítótestet 495 LED-es, kis fogyasztású világítótestre fogjuk cserélni, ami az előző fogyasztáshoz viszonyítva 70%-os megtakarítást jelent. A beruházás néhány év alatt megtérül a megtakarításból.

– Idén két választás elé nézünk. Megpályázza-e újra a polgármesteri tisztséget?

– Úgy érzem, hogy az elkezdett nagy projektek befejezése okán és magyarságunk képviselete kötelez a munkát folytatni, ezért megpályázom.

– Sok szerencsét kívánok hozzá, illetve további energiát a tervek végrehajtásához. Köszönöm a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget.

Hozzászólások