Az önkormányzat alatt működnek a bölcsődék és iskolák orvosai

Írta:
2024. február 12. 17:54 (hétfő) /

Az országos szinten érvényben lévő szabályok értelmében, az iskolákban, óvodákban és egyetemekben működő orvosi rendelőkben dolgozók az önkormányzatok alá tartoznak. Egy nemrég kiadott normatíva azonban módosítja az eddigieket, kötelezve az önkormányzatokat, hogy vegyék át a speciális képzést biztosító iskolákban és bölcsődékben működő rendelőket is. 

Annak ellenére, hogy az egészségügyi alkalmazottak a municípium alá fognak tartozni, fizetésüket továbbra is az Egészségügyi Minisztérium utalja a Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP), ahonnan az iskolai orvosok béreit az önkormányzathoz utalják, mintegy új közvetítőt jelölve ki ezzel. 

A döntéssel Călin Bibarț polgármester sem ért egyet, a tanácsülés végén kifejtette álláspontját a sajtó képviselőinek, szerinte ahogy a tanárok a főtanfelügyelőséghez, úgy az iskolai orvosoknak is a közegészségügyi igazgatóság alá kellene tartozniuk, mert ők felelnek ezért a területért. Példaként a polgármester a COVID–19 időszakában tapasztaltakat említette, amikor emberekre volt szükség a határon, és az önkormányzat alá tartozó iskolai orvosokat is ki akarták küldeni, de nem lehetett, mert az önkormányzat alkalmazottaiként voltak számon tartva. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy értékelje az orvosokat, mert az inkább a Közegészségügyi Igazgatóság hatásköre lenne, ennél fogva a tanárokhoz hasonlóan az egészségügyi minisztériumhoz és a DSP-hez kellene tartozniuk, az önkormányzat amúgy is a rendelőkért és a szükséges felszerelésekért is felelős. Az eltérő véleményektől függetlenül a határozatot elfogadták, a rendelőkben dolgozók tehát az önkormányzat alatt fognak tevékenykedni. 

 

Több funkciós központokra van szükség 

A tanácsülés keretében két másik fontosabb határozatot is jóváhagytak, amelyek a Kekecs lakónegyedben található Șezătorii utcában épült többfunkciós központtal kapcsolatosak. A határozatok az európai forrásokból épült központ átadásáról szóltak, mégpedig a Szociális Igazgatóságnak (DAS), hogy az a szükséges engedélyek beszerzését követően beindíthassa a központ tevékenységét. 

A központ a Tarafului utcában tavaly tavasszal átadott társához hasonlóan a hátrányos helyzetben lévő gyermekek és felnőttek segítését fogja előtérbe helyezni, ugyanakkor a DAS igazgatója, Oana Pârvulescu elmondta a sajtó képviselőinek, hogy további két zónát azonosítottak a város területén, ahol szükség volna hasonló több funkciós központra, ahol a gyermekek 12-től 16 óráig elvégezhetnék házi feladataikat, és különböző tevékenységeken vehetnének részt. A felnőttek számára a központ személyiségfejlesztő képzéseket, megelőző-, egészségügyi és más típusú képzéseket tartana, akár kirándulásokkal egybekötve, hogy segítséget nyújtsanak és biztosítsák a független élethez szükséges lehetőségeket. 

A Kekecsben létrehozott központban hasonló tevékenységeket végeznek, miután befejeződik az épület átadása, a DAS megszerezte a szükséges engedélyeket a Munkaügyi Minisztériumtól és jóváhagyják az intézmény személyzeti struktúráját. Becslések szerint 4 hónapon belül beindulhat a tevékenység a központban legalább 50 gyermekkel, és 150 felnőtt számára nyújtanak szociális szolgáltatásokat, szakmai képzéseket és igyekeznek segítséget nyújtani a munkahelykeresésben is.

Hozzászólások