Fejétől büdösödik a hal

Írta:
2024. január 25. 17:04 (csütörtök) /

Európa-szerte tüntetnek a gazdák, az Európai Bizottság (EB) viszont képtelen kezelni a helyzetet, hangsúlyozta dévai sajtóértekezletén Winkler Gyula EP-képviselő. A romániai és más tagállamok mezőgazdasági termelőinek a tiltakozását nyilván tágabb összefüggéseiben kell értelmezni, a gazdák a belföldi és az EU-s agrárpolitikával egyaránt elégedetlenek. Romániában például az ukrajnai háború okozta problémák megoldatlansága, a bukaresti kormány és a mezőgazdasági minisztérium alacsony hatékonysága és a nyomasztó bürokrácia is fontos tényezők Winkler szerint.

Brüsszel felelőssége is jelentős, Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos nem áll a helyzet magaslatán. Decemberben az Európai Néppárt (EPP) képviselői, melynek az RMDSZ is tagja, levelet küldtek Wojciechowski biztosnak, amelyben arra kérték, hogy az AgriFish Tanácsban (az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanácsban) megszavazottakkal összhangban hosszabbítsa meg azt a határidőt, amikortól a gazdáknak kötelező lenne parlagon hagyni a szántóföldek területeit. (A támogatások igényléséhez szükséges helyes mezőgazdasági gyakorlat követelményei közé tartozik, az úgynevezett GAEC 8 környezetvédelmi feltételrendszerben.) A levelet megfogalmazó EP-képviselők szerint abszurd helyzet az, hogy a földek parlagon hagyása miatt kell aggódni akkor, amikor háború dúl, és az élelmiszertermelés maximalizálására kellene törekedni. A mezőgazdasági biztos válasza több mint felháborító, mivel lényegében azt állítja, hogy a dolgok rendben vannak, a szolidaritási folyosók működnek és uniós szinten nincs kritikus helyzet. Nehezen értelmezhető, hogy a biztos azzal érvel, hogyha a környezetvédelmi kondicionalitást továbbra sem alkalmazzuk, az magasabb termeléshez és alacsonyabb árakhoz fog vezetni. 

Winkler Gyula szerint egy ilyen választ inkább a környezetvédelmi biztostól várnának, mintsem a mezőgazdaságitól, akit emiatt az EB leggyengébb láncszemének tart. Ahelyett, hogy az európai gazdák érdekeit érvényesítené, a szélsőbaloldali – mélyzöld lobbi érdekeit képviseli.

Hozzászólások