„Fontos, hogy a gyerek hagyományos nemi identitással nőjön fel”

Írta:
2023. november 21. 17:37 (kedd) /

Homoszexuális, biszexuális, transzszexuális, pánszexuális, genderfluid, agender, bigender, transzgender, demigender és a többi, és a többi. Olyan világot élünk, hogy ezeket a kifejezéseket nemcsak elkerülni nem tudjuk, de szülőként egyenesen kötelező, de ha nem akarunk ilyen drasztikusan fogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy jó, ha ismerjük ezek jelentését. 

Gyermekeink szexuális nevelése a mi feladatunk, és nagy felelősség hárul a szülőkre ezen a téren is, főként abban a világban, ahol szexuális orientáltságot és nemet is választhat magának ki-ki kénye-kedve szerint.

Az első pelustól az iskoláig címmel jelent meg idén Eberlein Éva életvezetési tanácsadó könyve, melynek célja a szexuális nevelés gyermekkori relevanciájának bemutatása.

Eberlein Éva Aradon született és nőtt fel, 2012-ben költözött el szülővárosából, Isten átszólította Magyarországra – ahogyan ő fogalmaz. Jelenleg is ott él, és neveli három gyermekét.

Teológiát végzett, több mint 16 évig ifjúsági evangelizációval foglalkozott, 2013-tól 2016-ig a magyarországi Szent András Evangelizációs Iskola ifjúsági projektjét vezette, és 2017-től életvezetési tanácsadóként segíti a hozzá fordulókat.

Eberlein Éva könyve a Kapcsolódás – Identitás – Nemiség alcímet kapta, a kötet szülők számára íródott, hogy az első évektől kezdve tudatosan segíthessék gyerekeiket a nemiségük megerősítésében, a későbbi nemiidentitás-zavar megelőzésében, valamint megismerkedni az alapfogalmakkal. Ezáltal a keresztény szexuális nevelés kézikönyvévé kíván válni, egyfajta gyakorlati útmutató.

 

– Keresztény szemszögből közelíted meg a témát?

– A szexualitásról kétféle módon lehet gondolkodni: az egyik, hogy a szexualitás a személyiségünk, a lényünk része, Isten férfinak és nőnek teremtett minket azzal együtt, hogy a szexualitás az élet továbbadásának az eszköze, ő tudja, hogy ezt hogyan kell egészségesen, boldogan megélni úgy, hogy az ember kiteljesedjen, és örömét lelje benne. Ha Istent kivesszük a képből, akkor marad az, hogy a szex az önkifejeződés módja, és én döntöm el, hogy ki vagyok, kivel, mit és hogyan csinálok, és akkor jönnek a további kérdések, hogy akkor mihez viszonyítva vagyok én valaki, mihez igazítom, ezt hogyan élem meg stb. Nincsen viszonyítási pont.

 

– Hogyan született meg a könyv ötlete?

– Életvezetési tanácsadóként sok gyerekkel, tinédzserrel, szülővel, családokkal állok kapcsolatban. Elkezdtek egyre többen megkeresni különböző problémákkal: szülők, akik elmondták, hogy gyermekük azzal állt elő, hogy ő biszexuális, másik eset, amikor lányt zaklatott lány az iskolában, vagy hogy a kisgyermek nekiszegezi a kérdést a szülőnek, hogy mi az, hogy szex? A szülő kétségbeesve fordult hozzám, hogy mit mondjon ilyenkor. Vagy kérdi az anyuka: fiús a kislányom, mit csináljak vele? Akkor ő most fiú, lány, transznemű? Ekkor éreztem, hogy ezzel a témával foglalkozni kell.

 

– A gyerekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik, a romániai iskolákban csak szülői kérésre lehet/szabad szexuális felvilágosítást tartani. Ha ez a szülő dolga, akkor felmerül a kérdés: hogyan csináljuk? Mit mondjunk és mikor? Ezekre és hasonló kérdésekre megvan a válasz a könyvedben…

– A legtöbb szülő úgy van vele, hogy mi is megtanultuk valahogy, majd a gyerek is megtanulja. Csakhogy abban az időben nem nyomták az arcunkba a pornográfiát, a transzneműséget, a homoszexualitást, ezt az összes gender elméletet, és nem kellett eldöntsük mi, gyermekként, hogy biszexuálisak, pánszexuálisak, transzgenderek, bigenderek, genderfluidok vagyunk. Ha egy gyerek el kell döntse, hogy ő ezek közül micsoda, akkor ehhez a szülőnek valamit hozzá kellene szólnia. Minimum tudni, hogy ezek a megnevezések mit jelentenek, mit takarnak. Erre is választ ad a könyv. Egy fejezet foglalkozik a gender témával, a többi pedig azzal, hogy egészen pici kortól mi az, amit fontos megtanítani a gyereknek ahhoz, hogy egy hagyományos, egészséges nemi identitással nőjön fel. 

 

– Kiknek ajánlod a könyvet?

– Elsősorban szülőknek, a legnagyobb segítséget a kisgyerekes szülőknek tudja adni, hiszen minél korábban kezdjük el megalapozni a gyermek nemi identitását, annál jobb. De bármikor elkezdjük, sosincs késő, csak kezdjük el. Ez a könyv konkrét tanácsokat, tippeket, tartalmaz, hogy mit mondjunk, mikor mondjuk, mennyit mondjunk, mennyit ne mondjunk stb. Ugyanakkor segít mentalitásváltásban, identitáskeresésben egyaránt. Ez egy gyakorlati kézikönyv szülők számára. Van mire alapoznom, hiszen több mint 20 év gyakorlati tapasztalattal rendelkezem gyermekekkel és kamaszokkal, azt gondolom, hogy ez többet számít, mint az, hogy hány évet tanultam könyvből.

 

A kamaszkor a krízis időszaka, a serdülőkori válság, dolgoznak a hormonok, az egész testben olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, amelyek megváltoztatják a gyermek gondolkodását, érzelmi világát stb. 

Szülőként tudnunk kell ennek a folyamatnak a velejáróit, és segítenünk kell gyermekünknek e mindenki számára nehéz időszakban, különösen most, amikor a gender elmélet hatására egyre több a nemi identitászavaros kamasz.

Az első pelustól az iskoláig című könyvben sok mindenre választ kapunk, akárcsak a könyvbemutatóval együtt tartott kötetlen beszélgetésen, amikor Eberlein Évától lehet kérdezni a témával kapcsolatban.

Az esemény november 27-én, hétfőn 18 órakor lesz a Jelen Ház kávézójában.


(Fotó: pixabay.com)

Hozzászólások