Jubileumi túravezetés: tíz év, tíz személyiség, tíz turisztikai látványosság

Írta:
2023. december 5. 16:59 (kedd) /

December 10-én tízéves jubileumot ünnepel az Alternatív Turizmus Egyesület. 2013-ban egy ötletből, egy szenvedélyből, egy csipetnyi büszkeségből indult el az Arad Free Tours mozgalom, amely mára több ezer embert szólított meg az ingyenes városnéző körutakkal Aradon és a környékén. 

Tették ezt önként, pénztől, időjárástól és mindentől függetlenül a város turisztikai fellendítése, kulturális örökségének népszerűsítése érdekében. Lelkes fiatalok erőfeszítéseinek köszönhetően több ezer látogató ismerkedhetett meg Arad szépségeivel, múltjával, sőt az egyesület tagjai túravezetéssel egybekötött takarítási akciókat is szerveztek a városközpontban.

Az egyik legnagyobb eredménynek azt tartják, hogy mindent önkéntes alapon tudtak megtenni, és olyan potenciális embereket gyűjtöttek maguk köré, akiknek közös szenvedélye a helytörténet és az utazás.

„Az elmúlt 10 évben több száz túrát szerveztünk, több ezer turistának tartottunk idegenvezetést öt kontinensről, és több tucat rendezvényt tartottunk helyieknek is. Közösen felfedeztük Arad klasszikus nevezetességeit, szimbólumait, de új helyeket, látnivalókat is, melyeket nem tekintenek turisztikai látványosságnak, de amelyek különös érdeklődést váltottak ki. Az évek során több mint húsz idegenvezetővel dolgoztunk együtt, tartottunk román, angol, magyar, német, francia, sőt görög nyelvű túravezetést is szokatlanabb helyzetekben” – emlékeznek vissza az egyesület tagjai.

Az első túrán három idegenvezető és két turista volt jelen, idén nyáron pedig megdöntötték a több mint 300 fős részvételt – egy túrán. Az Arad Free Tours messzire nyúló magánturizmus-promóciós projekt lett, amely felelősségre nevel, és új távlatokat nyit meg. 

A 10 éves jubileumi körtúrára tíz olyan személyiséget – Neumann Ferenc, Salacz Gyula, Sava Tekelija, Vasile Goldiş, Milan Tabacović, Rozsnyai Mátyás, Chorin Áron, Dimitrie Ţichindeal, Margareta Bibici, Szántay Lajos – választottak ki, akik rányomták bélyegüket Arad fejlődésére, nekik köszönhető a város jelenlegi formája és identitása, ezzel a túrával tisztelegnek hozzájárulásukért.

A tíz turisztikai látványosság, melyet a jubileumi túravezetésen megnéznek, a következő: a Neumann-palota, Salacz Gyula mellszobra, Sava Tekelija Múzeum, Páduai Szent Antal-plébániatemplom, Vasile Goldiș Múzeum, Rozsnyai-palota, neológ zsinagóga, Dimitrie Țichindeal Főgimnázium, Moise Nicoară Főgimnázium, Kultúrpalota.

A túrán több olyan idegenvezető kalauzol, akik az elmúlt tíz évben már viselték az Arad Free Tours feliratos pólót.

A jubileumi idegenvezetésre nem szükséges előre bejelentkezni. Az érdeklődők december 10-én 15 órakor találkoznak a Városháza előtti téren.


A jubileumi túravezetés az aradi Városháza előtti térről indul 

(Fotó: Kurunczi Ferenc)

Hozzászólások