Kezdődik a rovarirtási szezon

2024. április 2. 17:52 (kedd) /

Az Aradi Városháza közölte, hogy április 4-én és 5-én, csütörtökön és pénteken zajlik az idei év első rovarirtási akciója, amit Arad város köz- és magánterületein végeznek. 

A rovarirtás során földi permetezést alkalmaznak, amit nappal 6.15-től szórnak szét a város területén lévő zsombékos részeken, parkokban, sportpályákon és zöld területeken, kiemelt figyelmet fordítva az álló és folyóvizek környékének permetezésére (Maros, Holtmaros, Ligeti tó stb.). A rovarirtás során a lárva állapotban lévő szúnyogok ellen és kullancsok ellen is permeteznek. A használt permetanyagok a Deltatim Plus (kullancsok ellen) és a Vectobac WG (lárvaölő szer). Bár ezeknek az anyagoknak a használata a Közegészségügyi Minisztérium jóváhagyásával veszélytelen az emberekre és állatokra, a hatóságok kérik, hogy kerüljék az éppen permetanyagot szóró gépeket és munkásokat. 

A méhészeket arra kérik, hogy a permetezés ideje alatt óvják méhcsaládjaikat, és ha lehet, szállítsák el a kaptárokat a permetezés útjából. Ellenkező esetben az önkormányzat és a permetezést végző cég nem vállal felelősséget a méhek pusztulása miatt. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy rossz időjárási viszonyok esetén a rovarirtás elhúzódhat.

A rovarirtási akció hatékonyságának növelése érdekében javasolják, hogy a magánházak, tulajdonosi társulások, telkek, vízfolyások, álló vizek stb. tulajdonosai is végezzenek rovarirtást saját területeiken. 

Hozzászólások