Albert Anna képzőművész tárlatnyitója az Artotecában

Írta:
2023. szeptember 14. 15:44 (csütörtök) /

Szeptember 20-án, szerdán 17 órai kezdettel az Arad Megyei Könyvtárban tartják Albert Anna képzőművész A művészet szimbiózisa című festménykiállításának megnyitóját.

Találékonynak, kreatívnak, sőt túláradó szellemnek bizonyulva, a figuratív és a szürrealizmus közti keveréket elérve, jelen tárlattal az alkotó a művészi kifejezésmód érzékiségét kínálja, többféle technikát és témát megközelítve. 

Albert Anna az aradi Művészeti Népiskola festészeti szakán végzett, mentora Kett Groza János festőművész volt, de bevallása szerint több aradi képzőművész irányította. Köztük van a néhai Takács Mihály festőművész, Maria Furnea festő, jelenlegi legnagyobb kritikusa és egyben tanácsadója, a lánya. Anna az aradi Ion Andreescu Képzőművészeti Kör tagja, számos egyéni és kollektív kiállításon vett részt, bizonyítva saját és eredeti elképzelését, látásmódját egyaránt.

A könyvtár Artoteca termében kiállított festmények a színtechnika, a méret és a forma révén vonzanak, ezzel is kiemelve a művész lelkét, aki könnyedén, spontaneitással, de a képművészetben kialakult konvenciókat követve „viszi fel” személyiségét a vászonra. 

A téma elsősorban a természetre, a tájra, a nőies eleganciával megalkotott portréra fókuszál, hangsúlyt fektetve a tértől elszakadt atmoszférára, a kontrasztokon, a meleg és a hideg színek finom arányosságán keresztül. 

„Boldog szimbiózist akarok aközött, amit színekkel, technikákkal, létmódommal fejezek ki! Azt szeretném, ha a művészetnek ezt az együttlétét az aradiak egy prizmán keresztül szemlélnék – mert a színekkel mesélek el egy eseményt, egy érzést, egy helyzetet vagy egy reményt” – vallja az aradi képzőművész.

A tárlatot, amelynek a könyvtár olvasókertje ad otthont, az elismert festőművész, Kett Groza János nyitja meg, a lírai pillanatokat pedig a tehetséges hegedűművész, Florin Gherghel kínálja, moderátor Ioana Nistor.

A művészet szimbiózisa című kiállítást szeptember 20-tól október 1-jéig, hétfőtől péntekig 9–17 óra között ingyenesen tekinthetik meg a könyvtár kulturális kiállítótérben, az Artotecában (Gh. Popa de Teiuș u. 2–4. szám, első emelet).

Hozzászólások