Kétnyelvű emléktáblát avattak

Írta:
2024. május 6. 17:00 (hétfő) /

Kétnyelvű táblát avattak a szépen felújított dévai színházépületen, a Dévai Városi Színház megnyitásának 113. évfordulóján. Az erdélyi szecesszió egyik remekművét 1910-ben kezdték el építeni Komor Marcel és Jakab Dezső kiváló építészek tervei alapján. Az első előadásra 1911 áprilisában került sor, amikor Váradi Antal A prológus című előadását mutatták be, majd az Obsitos című operett került színre.

A magyaros ornamentikával díszített előadóteremben később az Uránia mozgószínház is helyet kapott. Az impériumváltás a dévai színházi élet átmeneti hanyatlását hozta. A lassan megkopó épületben moziterem, majd revüszínház működött. 

Az 1989-es fordulat után az intézmény és az épület látványos újjászületésének lehettünk szemtanúi. Ma B kategóriás műemlékként tartják számon a dévai színházat. A Hunyad Megyei Tanács égisze alatt működve, az épület szépen megújult, az intézmény állandó társulattal működik, elismerésnek örvendő előadásokat visznek színre. Ebben jelentős szerepet vállal dr. Mihai Panaitescu színházigazgató, aki az épület és az intézmény történetét is kutatta, felvállalta. Ennek látványos jeleként helyezte el április utolsó hetében, a megyei tanács vezetőségével karöltve, a színház falán a kétnyelvű évfordulós táblát a következő felirattal: „Déva Városi Színház / Teatrul Orăşenesc Deva / 23 aprilie 1911 / 113 ani / Teatrul de Artă Deva / 23 aprilie 2024 / Instituția publică de cultură  / finanțată de Consiliul Județean Hunedoara”. 

Hozzászólások