Kettős eseményre készül az Aradi Szerbek Szövetsége

Írta:
2023. szeptember 15. 16:13 (péntek) /

A Romániai Szerbek Szövetségének alelnöke, Darko Voștinar sajtótájékoztató keretében mutatta be a szervezet új székházát és a szeptember 18–29. között sorra kerülő Szerb Kultúra Napjai eseménysorozat programját.

A Ramániai Szerbek Szövetsége aradi kirendeltségének új székhelye, a Ion Georgescu utca 1./4B alatt (az Élelmiszeripari Főiskola mellett) található, az ingatlant még 2020-ban megvásárolták, azóta is kiterjedt munka folyik a közösség igényeinek megfelelő kialakítására.

Az épületben jelenleg 30 szálláshely várja az Aradra érkező, és itt különböző tevékenységeket lebonyolító csoportokat, két multifunkcionális terem, egy próbaterem, egy hatalmas udvar, az első szerb íróról, Eustahija Arsić-ról elnevezett könyvtár – amely az Aradi Szerbek Szövetségének egykori elnöke, Simion Jarko és számos szerb támogatásával készült –, valamint az Aradon született Sava Tekelijának szentelt múzeum. 

„Ez a székhely közösségünk és jómagam beteljesült álma, az általunk végzett tevékenységek befejezése, valamint egy anyagi és immateriális örökség, amelyet utódainkra hagyunk. Nagyon szerettem volna már tíz éve, hogy Aradon legyen a Szerbek Kulturális Központja, és ez most sikerült is, a Romániai Szerbek Szövetsége elnökének segítségével, aki minden támogatást megadott” – fogalmazott Darko Voștinar.

A csaknem 1 millió eurós beruházást teljes egészében a Romániai Szerbek Szövetsége fedezte a román kormány által elkülönített támogatásból.

Szeptember 18-án, hétfőn 18 órától ünnepi keretek között két nagyon fontos eseményre kerül sor az aradi szerb közösség számára, mégpedig a Romániai Szerbek Szövetsége aradi kirendeltségének új székházát fogják felavatni, és egyben megtartják a Szerb Kultúra Napjai XXIII. kiadásának ünnepélyes megnyitóját.

 

A program:

szeptember 21., csütörtök, 19 óra – folklórműsor Fönlakon, fellép a Kolo; 

szeptember 23., szombat, 12 óra – labdarúgóturné Pécskán;

szeptember 25., hétfő, 12 óra – az Aradi Szerbek Szövetségének újonnan felújított székhelye – Szimpózium Aradról (Aradul de-a lungul timpului);

szeptember 27., szerda, 19 óra – a Nagy Egyesülés Terme – a Toma című szerb film vetítése;

szeptember 29., péntek, 19 óra – a Ioan Slavici Klasszikus Színházban folklórműsor – fellép az aradi Kolo együttes.

Hozzászólások