MMXX avagy 2020 az Arta moziban

Írta:
2023. december 5. 17:08 (kedd) /

Cristi Puiu filmrendező legújabb filmje, az MMXX december 8-án 19 órakor lesz látható az Arta moziban.

A 2023-as alkotás egy olyan film, amely négy rövid pillanatot mutat be az időben, megörökítve a történelem válaszútjánál rekedt lelkek vándorútját.

Oana Pfeifer, a fiatal pszichológus kliensét várva égnek meredő lábakkal fekszik egy fotelben a világjárvány kellős közepén, ezzel jelezve, hogy egy feje tetejére állított világban találjuk magunkat. 

„A kliens megérkezik, és miután konszenzuálisan eltekintenek a maszkviseléstől, nekilátnak egy pszichológiai teszt kitöltésének. Már az sem túl valószínű, hogy a pszichológus az első találkozón kontextus nélkül azzal kezdené, hogy egy egytől ötig terjedő skálán mennyire érzi úgy a páciens, hogy mindenkinek csalódást okoz, vagy hogy semmi nem sikerül neki, de olyan mértékű önteltség és reflexióra való képtelenség, amivel a páciens a kérdéssorra reagál, még kevésbé képzelhető el. A valószerűtlenséggel önmagában nincs gond, a helyzetnek jót tesz az abszurditás, a groteszk humor, ráadásul a feszültség crescendója is működik: figyelünk, nevetünk, és várjuk, hogy mi jöhet még” – írják a kritikusok Cristi Puiu legújabb filmjéről.

A pénteki filmvetítés az Artában ingyenes.

Hozzászólások