Ismét Ursula

Írta:
2024. május 9. 17:51 (csütörtök) /

Sokakkal együtt nagy reményekkel vártam a legutóbbi személyi változásokat az Európa Bizottság élén. Azt hittük, hogy a feltűnően sok utód nélküli korábbi vezető helyére kerülő hétgyermekes családanya, Ursula von der Leyen gyökeres változásokat hoz az Európai Unió családpolitikájába, de egyéb területen is. Mint kiderült: hatalmasat tévedtünk!

Elnökösködésének évei alatt nagyon sok olyan részlet kerül napvilágra, amely rávilágít az Európa Bizottság vezetőjének alkalmatlanságára. Kiderült, hogy a német politikus asszony felkészültségét is megkérdőjelező dokumentumokat fedeztek fel. Még doktori címének a visszavonását is javasolták. És az is bizonyos, hogy a saját maga által készített karrier-összefoglalóban olyan valótlanságok kerültek be egyetemi tudományos tevékenységéről, amelyet a megjelölt egyetem maga is egyértelműen megcáfolt. 

Az is köztudott, hogy súlyos szabálytalanságok merültek fel az Európa Uniónak a COVID–19- járvány kitörése után a Pfizer-vakcinák megrendelése és megvásárlása esetében is. A bennfentesek nagy összegű kenőpénzről beszélnek. Bár az Unió vezetősége tagadja a főnöke elleni vádakat, betekintést nem enged a titkosnak minősített dokumentumokba. Vajon miért?

És ugyanebben a témában egy másik furcsa eset. Miután az orvosi jelentések a Johnson§Johnson vakcinánál káros melléhatásokat mutattak ki, az elnöknő hathatós támogatásával a gyártó egymillió adag vakcinát juttatott el Afrika államaiba. Annak ellenére, hogy a mellékhatások következményeként haláleseteket is jelentettek. 

Nem véletlen, hogy a Cristian Terheș román (!) EP-képviselő köré tömörült képviselők egy beadvánnyal fordultak a szervezet törvényhozó fórumához, amelyben az elnök asszony azonnali felmentését követelték. Néhány hónapnyi halogatást követően a kérvényt elutasították, mint megalapozatlant. Utána egy belga aktivista jelentette fel az elnököt a vakcinák ügyében folytatott internetes levelezés nyilvánosságra hozásának megtagadásáért. Az is következmény nélkül! 

Külön téma lenne elemezni, miért utazott az Unió teljes vezérkarával együtt Ukrajnába, egy nem tagállamba. Ha támogatni akarná az ukrán népet, akkor a fegyvernyugvást, a mihamarabbi béketárgyalásokat szorgalmazná. Ehelyett a háború folytatása melletti szolidaritásról biztosította az ukrán elnököt. Az isteni végítéletnél (bizonyosan) ezt sem írják majd a javára. És megérne egy misét elemezni azt is, hogy milyen utasításokat kapott a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnöktől. Mert valamiért oda rendelték! 

Ennyi tisztázatlan üggyel a háta mögött vajon meddig ülhet ott? – kérdezhetik a tisztességes európai polgárok.

Az elmúlt napokban Ursula utoljára szerepelt a jelenlegi összetételű EU Parlament előtt. Felolvasott jelentése az általa vezetett intézményről kísértetiesen hasonlít bármely európai (lehet, ázsiai is!) kommunista párt kongresszusának pártfőtitkári jelentéséhez. Kifejtette, hogy milyen jól kezelték a migrációt, mennyire megszilárdult a kontinens biztonsága, milyen jók a kontinensen folyó háború kilátásai stb. 

Egy szó sem arról, hogy az EU országainak gazdasági fejlődése lelassult (vagy megállt), hogy a kontinens gazdasága immár a harmadik helyre esett vissza (Kína és az Egyesült Államok mögé), és kilátás sincs a felzárkózásra. Említést sem tett a befektetések drasztikus csökkenéséről, a romló közbiztonságról (szinte mindennaposak a terrortámadások), a megoldatlan migránskérdésről és a nyugati államokban (is) tapasztalható életszínvonal csökkenéséről. 

Akár a kommunista pártok egykori vezetői, akik az összeomlás előtti utolsó kongresszusaikon is fennen hirdették: Előre a kommunizmus felé vezető napfényes úton! Brávó, Ursula! Reméljük, ez volt az utolsó szereplése…

Hozzászólások