Virágvasárnapi szentmise a Szent György-székesegyházban

2024. március 25. 17:58 (hétfő) /

A római katolikus egyház liturgikus naptárában virágvasárnap a nagyhét kezdetét jelzi, amikor a mi Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára emlékezünk. Ezen a napon, március 24-én Pál József Csaba megyés püspök román, magyar és német nyelven celebrált szentmisét a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban. Koncelebrált Nikola Lauš püspöki irodaigazgató. A szentmise zenei szolgálatát az Exultate kórus látta el Bajkai-Fábián Róbert székesegyház orgonista vezetésével.
A pontifikális szentmise előtt az egyházmegye főpásztora a Püspöki Palota udvarán nagy számban összegyűlt hívek jelenlétében barkát szentelt. Innen a jelenlévők körmenetben vonultak a Szent György-székesegyházhoz. A megyés püspök imájában így fogalmazott: „A nagyböjt eleje óta szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkészítettük. Most azért gyűltünk össze, hogy az egész Egyházzal lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását.”
A virágvasárnapi szentmise olvasmányai csakúgy, mint a passió, amelyet idén Szent Márk evangéliuma szerint Bajkai-Fábián Róbert orgonista, dr. Iulian Ciobotaru és Branko Duma diakónus olvasott fel, Jézus szenvedésére és halálára irányítják a hívek figyelmét.
Homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: – A mai szentbeszéd valójában az evangélium, Jézus szenvedése. Mindannyiunkban él a vágy, hogy Jézus belépjen az életünkbe, ahogyan bevonult Jeruzsálembe. Hogy bevonuljon szellemiségével, mentalitásával, hogy minket is átformáljon. Ahhoz, hogy közösségben lehessünk vele, el kell sajátítanunk az ő stílusát, az ő életmódját: teljesíteni az Atya akaratát, párbeszédet folytatni, közösséget keresni, őszinte kapcsolatot teremteni az emberekkel, nem riadni vissza a szenvedéstől.
A szentmisét a temesvári római katolikus egyházmegye közösségi oldalán és Youtube-csatornáján élőben is közvetítették.

A temesvári Püspökség sajtóirodája

Hozzászólások