Itthon is, Brüsszelben is biztosított a képviselet

Írta:
2024. június 10. 15:07 (hétfő) /

Ma délelőtt az RMDSZ Arad megyei székházban megkerestük Faragó Péter RMDSZ megyei elnököt, parlamenti képviselőt, akinél a vasárnapi önkormányzati, illetve európai parlamenti választási eredmények felöl érdeklődtünk, azokat elemeztük.

– Elnök úr, elégedett-e a tegnapi eredményekkel, azok megfelelnek-e az előzetes elvárásoknak?

– Jelenleg – 11 órakor – még várjuk a végleges, hivatalos eredményeket, de ami már most is látszik, az RMDSZ a mostani választásokon több szavazatot kapott, mint 2020-ban. Az igazsághoz tartozik, hogy az általános részvétel is magasabb volt, mint négy évvel ezelőtt. Éppen ezért, nagyon megköszönöm minden Arad megyei magyarnak, aki részt vett a vasárnapi választásokon, és nekünk szavazott bizalmat. Abban reménykedem, hogy meg tudjuk tartani a számarányunknak megfelelő képviseletet a megye minden, minket is érintő önkormányzatában. 

– A megyeközpont, illetve a megye képviselő testületébe sikerült tehát bejuttatni két-két képviselőt?

– Nagyon fontos számunkra, hogy képviselőink legyenek minden megyebeli önkormányzatban, ahol magyar közösség is él, annak érdekében, hogy bele tudjunk szólni a jelzett önkormányzatok döntéseibe. Kiemelt kampányt szerveztünk azokon a településeken, ahol úgy éreztük, hogy esélyünk van a polgármesteri tisztség megszerzésére. Ugyanakkor az Arad városi és a megyei kampány volt kiemelten fontos volt számunkra, ugyanis a legbefolyásosabb az Arad városi és az Arad Megyei Tanács. Mindkettőben volt két tanácsosunk, és a jelenlegi eredmények alapján úgy néz ki, hogy meg is tudjuk őrizni a 2-2 tanácsosi mandátumunkat.

– Esetleg négy év után sikerülhet majd visszaszerezni az egyik Arad városi alpolgármesteri tisztséget is?

– Mivel várjuk az eredményeket, még nem látjuk pontosan, hogyan lehet majd többségeket alakítani a megyeközpont, illetve a megye tanácsában, erről még nem nyilatkozhatok. Természetesen, hamarosan elkezdjük az egyeztető tárgyalásokat, főleg azzal a párttal, amelyik megnyerte a megyeközpont polgármesteri, illetve a megyei tanács elnöki tisztségét. Velük lenne a legildomosabb kialakítani egy többséget.

– Arad megyében az RMDSZ-nek eddig 52 tanácsosi tisztsége volt, ezt a számot sikerült-e megtartani?

– Ez a szám várhatóan, nagyjából ugyanakkora lesz ezután is, mint az utóbbi négy évben, a következő hónapok tárgyalásain fog eldőlni, hogy a megyében hány alpolgármesteri tisztségünk lesz. Ne feledjük, hogy a most megválasztott polgármesterek és tanácsosok valamikor október második felében fogják letenni az esküt. Vagyis akkortól indul a mandátumuk, ezért addig még bőven van idő a tárgyalásokra. Természetesen, nagyon szeretnénk, hogy minél több alpolgármesteri tisztségünk is legyen, beleértve a legfontosabbat, az Arad városit is.

– Pécska és Nagyzerind úgymond bevehetetlen az RMDSZ számára? A jelzett településen ugyanis hosszú ideje magyar polgármester tevékenykedik, de a Nemzeti Liberális Párt színeiben. 

– Pécskán a számarányunk nem éri el azt a szintet, hogy reménykedhetnénk a polgármesteri tisztség elnyerésében. Ez csak akkor lenne lehetséges, ha még két-három erős román párt jelöltje is versengene a tisztségért. Jelenleg azonban az Arad megyei legnépszerűbb pártnak a jelöltje úgy néz ki, hogy a következő mandátumot is megnyerte, aki ráadásul magyar ember. Pécskán jelenleg, úgy néz ki, hogy, az eddigi kettő helyett, három tanácsost tudtunk bejuttatni az önkormányzatba. Ez mindenképp sikernek számít, nagyon örvendtem, amikor megtudtam, hogy milyen sok pécskai magyar ember nekünk szavazott bizalmat. Nagyzerind egy fájó történet számunkra jó húsz éve, de én minden alkalommal bíztam abban, hogy a községben a PNL magyar jelöltjét sikerül legyőznünk. Jelenleg ugyanannyi községi tanácsunk lesz, mint, amennyi volt.

– Szórványtelepüléseken sikerült-e községi tanácsost bejuttatni a helybeli önkormányzatba?

– Amiről jelen pillanatban beszélni tudok, Angyalkúton sikerült újra képviselőt bejuttatni a községi tanácsba, a többi településen, köztük Fazekasvarsándon is nagyjából maradt a választások előtti helyzet.

– Szintye községben sikerült-e megszorítani a polgármestert?

– A községben a Szociáldemokrata Pártnak sikerült megszorítania, nekünk valószínűleg ugyanannyi tanácsosunk lesz, mint a választások előtt. Sofronyán Sandu Krisztián polgármester nagyon jól szerepelt, ezért ott több tanácsosunk lesz, de Tőzmiske községben is győzni tudott az új polgármesterjelöltünk, Pallagi Máté.

– Ön elégedett-e az aradi és a megyei eredményekkel?

– Nagyjából elégedett vagyok, amit nagyon pozitívan értékelek, az Arad városi magyarok nagyon kitettek magukért, ezért úgy néz ki, hogy a megyeközpontban a számarányunknál több szavazatot kaptunk.

– Arad megye magyarsága hogyan szerepelt az EP-választásokon?

– Az európai parlamenti választások szempontjából nagyon nehéz volt felkészülni, hiszen az országban az önkormányzati választások teljesen uralták a kampány időszakát. A pártok egyszerűen nem voltak hajlandók az EP-választásokról beszélni, az Európai Unió fontosságáról, miért kell nekünk Brüsszelben lennünk. Éppen ezért, az EP-választásokra nagyon nehéz volt a mozgósítás. Arad megyében úgy néz ki, hogy az EP-választások tekintetében is megkaptuk a számarányunknak megfelelő szavazatot. Ezzel hozzájárultunk, hogy az Európai Parlamentbe a magyarság képviselői is bejussanak.

Hozzászólások