Kiváló feltételek, jó hangulat

Írta:
2024. június 19. 16:17 (szerda) /

Vasárnap a gyoroki Imperial Ghioroc-Lace Events nagytermének a színpadán 18 órától szervezték meg a néptáncgálát, ahol a helybeli Pipacsok néptánccsoport mellett számos Arad megyei csapat is részt vett.

A műsorvezető, Szőke Ibolya helybeli tanítónő miután üdvözölte a közönséget, a soraiban lévő Popi-Morodan Corneliu polgármestert, elmondta: a néptáncgálán a Zámbori Renáta által betanított csapatok vesznek részt, kiegészülve más megyebeli néptánccsoportokkal. Külön üdvözölte az ágyai Cinegék csoportot és Erdős Márta csoportvezetőt, továbbá a nagyzerindi Ibolya néptánccsoportot és vezetőjét, Gáll Csilla Annamáriát, továbbá az erdőhegyi néptánccsoportot. 

 

 

Köszönet a támogatóknak és a szervezőknek

 

Idén a Pro Ghioroc–Ma Gyorok Egyesület támogatásával sikerült megszervezni a programot. Szőke Ibolya köszönetet mondott Torma Csabának és Popa Armandnak, amiért hangszereket hoztak, valamint az előtérben elhelyezett, Mészáros Lóri-portrékiállításért és a magyar népviseletet szemléltető kiállításért.

Köszönetet mondott a polgármestereknek és csapataiknak, akik lehetővé tették, hogy magyar néptánccsoportok alakuljanak és működjenek, nem utolsó sorban köszönetet mondott Ioana asszonynak és Ovidiu úrnak, amiért rendelkezésükre bocsátották ezt a gyönyörű termet. Végszavaiban jó szórakozást kívánt mindenkinek. 

Popi-Morodan Corneliu polgármester örömének adott hangot, amiért Gyorokon ismét néptáncgálát szervezhettek, amelyen nyomon lehet követni a csapatoknak a fejlődését. Köszöntötte a megjelent helybeli szülőket, majd kiemelten üdvözölte a vendégeket, mindnyájuknak kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánt a programhoz.

 

 

Színes néptáncprogram

 

Elsőként az aradi, a szentpáli és a gyoroki kiscsoportok közös produkcióját láthattuk, akik népi gyermekjátékokat, énekeket és polgári táncokat adtak elő Zámbori Renáta koreográfiájára. 

A gyoroki Pipacsok délalföldi oláhost, valamint polgári táncot adtak elő. Miután elcsendesült a vastaps, a szentpáli Szélrózsák következtek, akik rábaközi játékokat, énekeket, durst, illetve lassú és friss csárdást adtak elő, kiérdemelve a hosszan tartó tapsot.

Az aradi Csillagvár néptánccsoport tagjai mezőségi énekeket, játékokat, ugróst és friss csárdást mutattak be, kiérdemelve a vastapsot. A lányok rózsaszín blúzban, piros-pettyes szoknyában és fekete kötényben ropták a táncot. A programvezető megköszönte a pénzbeli támogatásokat, amelyekkel a gyoroki civilszervezetet támogatják, s elmondta, a programjaik nyomon követhetők a Facebookon is. 

Az ágyai Cinegék Erdős Márta vezetésével fehér blúzban, rózsaszín kötényben dél-alföldi táncokat adtak elő, a tőlük megszokott alapos rutinnal.

A zimándújfalui Csillagvár néptánccsoportban a négy fiú és hat lány szatmári verbunkost, lassú és friss csárdást mutatott be nagy sikerrel. Ezt követően a gyoroki Pipacsok somogyi kanásztáncot és ugróst mutattak be a közönség hosszan tartó tapsa közepette. 

A nagyzerindi Ibolya néptánccsoport 8 párja Gáll Csilla Annamária betanításával, vezetésével bodrogközi táncokat adott elő, komoly rutinnal, a néptáncgála csattanójaként. Ezt követően minden fellépett néptánccsoport bekapcsolódott a közös körtáncba.

 

 

Péró Tamás üdvözlete, oklevelek az RMDSZ-től

 

A műsorvezető szólásra kérte Péró Tamás megyei RMDSZ ügyvezető elnököt, akinek köszönetet mondott a program támogatásáért.

Péró Tamás üdvözlőszavait követően kifejtette: Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ Arad megyei elnök megbízásából tolmácsolja a megyei elnöknek a szervezők iránti köszönetét. Ugyancsak köszönet jár Zámbori Renátának, Kovács Hajnalkának, az RMDSZ helybeli vezetőinek, a pedagógusoknak, a Pro Ghioroc–Ma Gyorok Egyesület vezetőinek. „A néptáncgálán azt láthattuk, amire a gyermekek az eltelt időszakban készültek, amit az építkezési periódusának nevezhetünk. A gyermekek ugyanis, Zámbori Renáta vezetésével, heteken, hónapokon keresztül készültek, építkeztek. Az építkezés nemcsak a néptáncról, hanem az identitásunk megőrzéséről is szólt. Magam a programon azt láttam, milyen szilárd alapokra építkeztek, ezért köszönet jár a szép előadásért. Mindez azt is jelenti, van jövőnk Arad megyében, illetve Gyorokon is. A mai előadásra nagyon sok szülő és hozzátartozó kísérte el gyermekét, unokáját. Büszkék lehetünk rájuk, ezért megköszönhetem nekik, köztük a fiamnak is a fellépést, és örvendek, amiért magyar tánccsoportba járhat.”

Az idei program a tavalyihoz hasonló volt, egy kicsit azonban más. Péró Tamás minden fellépett gyermeknek egy-egy részvételi oklevelet, valamint nyakba akasztható érmet nyújtott át az RMDSZ Arad Megyei Szervezete részéről.

 A gyoroki néptáncgála a Boldog születésnapot című ének közös megszólaltatásával zárult.

Hozzászólások